Predsednik republike Borut Pahor se udeležuje 69. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku

New York, 23. 9. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je pričel z delovnim obiskom v New Yorku, kjer se udeležuje 69. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Včeraj zvečer (po lokalnem času) se je najprej udeležil sprejema, ki ga je gostil predsednik Republike Južne Afrike Jacob Zuma.

Na sprejemu se je predsednik Pahor sestal s predsednikom Republike Južne Afrike Jacobom Zumo in se pogovarjal o izboljšanju možnosti za medsebojno gospodarsko sodelovanje, med katere spada tudi sprejem osnovnih gospodarskih sporazumov in odprava omejitev pri vizumskem režimu. Ob robu sprejema je o razmerah v Ukrajini spregovoril z zunanjim ministrom Ukrajine Pavlom Klimkinom, ki vodi ukrajinsko delegacijo v New Yorku. Priložnost sprejema je predsednik Pahor izkoristil tudi za pogovor s predsednikom Nigerije, s katerim sta spregovorila o aktualnih razmerah v Afriki. Predsednik Pahor se je na sprejemu srečal tudi s predsednikom Kostarike.

Predsednik Pahor je imel delovno bilateralno srečanje z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-Moonom
Foto: Robi Poredoš/STA

Predsednik Pahor je danes imel delovno bilateralno srečanje z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-Moonom. Z generalnim sekretarjem OZN sta govorila o ključnih temah, s katerimi se ta čas ukvarja OZN, med njimi sta izpostavila podnebne spremembe, širitev ebole in islamski ekstremizem. Generalni sekretar OZN Ban Ki Moon je pozdravil slovenska prizadevanja pri mediaciji, odgovornosti zaščititi (R2P) in posebej izpostavil našo vlogo pri stabilizaciji regije Zahodnega Balkana skozi pobudo Brdo Process. Generalnega sekretarja je zanimal nadaljnji potek te pobude. Predsednik Pahor je predstavil zaključke zadnjega srečanja voditeljev pobude Brdo Process, ki se ga je udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, in dejal, da Slovenija v iniciativi Brdo Process vidi tudi način mirnega reševanja odprtih vprašanj in sprave, kar naj bi olajšalo tudi evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana.

Danes dopoldne, pred začetkom splošne razprave, je Generalni sekretar OZN Ban Ki-Moon gostil Vrh o podnebnih spremembah, katerega namen je utrditev politične volje za oblikovanje novega globalnega podnebnega sporazuma, ki naj bi zavezoval vse države ter jih spodbudil k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Predsednik republike je na Vrhu nastopil z govorom, v katerem je predstavil slovensko stališče in zaveze Republike Slovenije do zmanjšanja emisij. Predsednik Pahor je v okviru Vrha sodeloval tudi v strateški razpravi o vključevanju zasebnih podjetij in civilne družbe v aktivnosti za zaščito okolja.

Po nagovoru na Vrhu za podnebne spremembe se je predsednik republike sestal s predsednikom Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom. Sogovornika sta posvetila glavno pozornost razmeram na Bližnjem vzhodu in vlogi Turčije v boju proti ISIS. Predsednik Erdoğan je povedal, da Turčija že sedaj nosi veliko breme pri sprejemanju in zaščiti beguncev iz Sirije in se aktivno vključuje v preprečevanje prehajanja tujih borcev preko Turčije v Sirijo in Irak. Sogovornika sta se pogovarjala tudi o bilateralnem sodelovanju med državama, ki temelji na strateškem partnerstvu, in se dogovorila, da bo predsednik Erdoğan v kratkem obiskal Slovenijo.

Predsednik republike Borut Pahor se bo nocoj udeležil sprejema, ki ga bosta za vodje delegacij 69. zasedanja Generalne skupščine OZN priredila predsednik ZDA Barack Obama s soprogo Michelle Obama.

Predsednik Pahor se bo v New Yorku srečal še s predsednikom Republike Hrvaške dr. Ivom Josipovićem, predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem, s predsednikom Arabske republike Egipt Abdelom Fattahom El-Sisijem, s predsednikom Irana Hassanom Rouhanijem in predsednikom Republike Poljske Bronisławom Komorowskim.

V petek bo predsednik Pahor nastopil z govorom na splošni razpravi Generalne skupščine OZN.