Predsednik Pahor je sprejel ministra za EU zadeve Republike Turčije Volkana Bozkirja

Ljubljana, 31. 3. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel ministra za EU zadeve Republike Turčije Volkana Bozkirja, ki se na povabilo ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca mudi na delovnem obisku v Republiki Sloveniji. Sogovornika sta izpostavila odlične odnose med državama, ki temeljijo na Deklaraciji o strateškem partnerstvu iz marca 2011.

Predsednik Pahor je ponovno izrekel svojo nesporno podporo evropski perspektivi Turčije, saj ocenjuje, da Evropska unija in Turčija potrebujeta druga drugo. Pri tem se je zavzel za okrepitev političnega dialoga na področjih skupnega interesa, kot so gospodarstvo, energetika, varnost in boj proti terorizmu.

Sogovornika sta soglašala o zgodovinskem pomenu dogovora med EU in Turčijo glede migracij, in dodala, da ga je seveda potrebno še implementirati. V nadaljevanju pogovora sta posebno pozornost namenila razmeram v Siriji in Iraku ter v širši regiji Bližnjega vzhoda. Pri tem sta se strinjala, da je za sirski konflikt potrebno najti politično rešitev.

      Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel ministra za EU zadeve Republike Turčije Volkana Bozkirja
      Foto: Daniel Novakovič/STA