SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Osem možnih kandidatov za drugega namestnika predsednika Računskega sodišča RS

Ljubljana, 20. 4. 2016 | sporočila za javnost

Danes, 20. aprila 2016, je generalna sekretarka Urada predsednika Republike Slovenije Nataša Kovač vodjem poslanskih skupin v Državnem zboru posredovala seznam prijavljenih možnih kandidatov za drugega namestnika predsednika Računskega sodišča RS.

V ponedeljek, 18. aprila 2016, se je iztekel rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za drugega namestnika predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije. V skladu z Zakonom o računskem sodišču predsednik republike Državnemu zboru predlaga kandidata za drugega namestnika predsednika Računskega sodišča izmed prijavljenih možnih kandidatov.

Do izteka roka je predsednik republike Borut Pahor prejel 8 predlogov kandidatur:

- mag. Brečko Vlasta
- dr. Furlan Jasmin
- Lušin Zobec Mateja
- Pavšič Janja
- Perme Janja
- mag. Planinšek Mojca
- dr. Zafred Jasna Ida
- Zmagaj Peter

Predsednik republike Borut Pahor bo v začetku maja opravil posvete z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru. V teh pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem.

Že v pozivu je predsednik republike navedel, da je po njegovi odločitvi o izboru kandidata in pred glasovanjem v Državnem zboru predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Predsednik želi postopke voditi tako, da bi Državni zbor imel možnost o kandidatu odločati že na majski seji.

Predsednik republike mora sicer predlog kandidatke ali kandidata posredovati v Državni zbor najkasneje v 30-ih dneh po izteku roka za zbiranje predlogov kandidatur. Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v 30-ih dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.