Predsednik Pahor in predsednik deželne vlade Bavarske Seehofer za krepitev vsestranskega sodelovanja

München, Nemčija, 17. 6. 2015 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes nadaljuje obisk južne Nemčije v bavarski prestolnici München. Uvodoma se je srečal s predsednikom deželne vlade Svobodne dežele Bavarske Horstom Seehoferjem.

Sporočilo tokratnega obiska v Nemčiji, na katerem predsednika republike spremlja skupina izbranih predstavnikov slovenskih gospodarskih družb, so zelene tehnologije. Slovenija se želi svoji najmočnejši gospodarski partnerici predstaviti kot inovativno okolje, ki razvoj razume trajnostno in h takšnemu razvoju prispeva svoj delež tudi v najbolj visokih tehnologijah. Predsednik republike na uradnem obisku med posameznimi lokacijami potuje z vozili, ki imajo malo ali nič ogljičnega odtisa. Skupna sporočilnost obiska tako ni le v visokih tehnologijah, marveč tudi v skrbi za okolje.

Predsednik Pahor in bavarski predsednik vlade Seehofer sta se v pogovoru dotaknila bilateralnega sodelovanja in se strinjala, da odnose med Slovenijo in Bavarsko določajo geografska bližina, zgodovinske vezi in predvsem gospodarska povezanost. Slovenska avtomobilska industrija je panoga, ki gospodarstvi Nemčije in Slovenije najmočneje povezuje, na Bavarskem pa je tudi veliko predstavništev slovenskih podjetij, sta ocenila sogovornika ter se zavzela za intenziviranje tudi političnih odnosov.

Predsednik Pahor je v pogovoru izpostavil, da je Nemčija strateška, politična in gospodarska partnerica Slovenije, zato so po njegovih besedah pomembni stiki tako na zvezni kot na regionalni ravni. Spomnil je, da sta Slovenija in Zvezna republika Nemčija leta 2011 sprejeli Deklaracijo o poglobljenem sodelovanju na področjih skupnega interesa, ki predvideva intenziviranje dvostranskega sodelovanja, predvsem pri spodbujanju rednega političnega dialoga in posvetovanja o aktualnih zadevah Evropske unije in zunanje politike obeh držav na ravni pristojnih ministrstev. Nadalje deklaracija spodbuja sodelovanje parlamentov obeh držav in nadaljevanje krepitve tesnih medsebojnih gospodarskih odnosov, vključno z gospodarsko izmenjavo. Bavarska je z 1,6 milijarde evrov blagovne menjave v lanskem letu na tretjem mestu med nemškimi zveznimi deželami po Baden-Württembergu in Severnem Porenju-Vestfaliji; s prvo je Slovenija lani realizirala za 2,3 milijarde evrov menjave, z drugo za 1,7 milijarde, skupno pa z Nemčijo za nekaj manj kot devet milijard evrov.

Sogovornika sta se strinjala, da imata Slovenija in Nemčija tudi bogate odnose na področju kulturne izmenjave. Predsednika sta se dotaknila aktualnih tem, s katerimi se sooča Evropska unija, med drugim tudi problematike migracij, ki postaja vse resnejši izziv Evropski uniji. Ob tem sta poudarila, da je pomembno ohraniti Evropsko unijo, saj le ta zagotavlja mir in varnost celotni Evropi.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor nadaljuje obisk južne Nemčije v bavarski prestolnici München
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor je bavarskega ministrskega predsednika Horsta Seehoferja povabil na obisk v Slovenijo – morda s Pipistrelovim električnim letalom, ki je plod slovenskega znanja, da se bo tako nadaljevala 'zelena' nit obiska, ki je skušal pokazati poseben posluh za okoljske teme.

V izjavi za medije je predsednik Pahor dejal, da sta se s predsednikom deželne vlade Bavarske dogovorila, da bi bila ena izmed možnosti okrepitve vsestranskega sodelovanja med Münchnom in Ljubljano oz. Bavarsko in Slovenijo "Bavarski dan", ki bi ga pripravili prihodnje leto, ko bo Ljubljana tudi zelena prestolnica Evrope. "Vse to sovpada s konceptom trajnostnega razvoja in z željo po sodelovanju in ob tem dnevu bi imeli politično srečanje, gospodarsko konferenco, kulturni dogodek, srečanje na univerzi. Zdi se mi, da je bil ta obisk ob pravem času, Slovenija se gospodarsko krepi, Bavarska pa želi imeti zaupanje v našo prihodnost," je še dodal predsednik Pahor.

"Sodelovanje med Slovenijo in Bavarsko želiva še dodatno okrepiti in poglobiti. Moj cilj je, da spet postanemo gospodarski partner številka ena," je dejal predsednik deželne vlade Bavarske Seehofer v izjavi za slovenske medije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na obisku v bavarski prestolnici München. Uvodoma se je srečal s predsednikom deželne vlade Svobodne dežele Bavarske Horstom Seehoferjem.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V nadaljevanju obiska se je predsednik Pahor udeležil poslovne konference in srečanja gospodarskih predstavnikov Republike Slovenije in Bavarske. V pozdravnem nagovoru je dejal, da je Nemčija najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije in slovenski gospodarstveniki s to državo udejanjijo skoraj petino vse slovenske menjave s tujino, zato so zelene tehnologije nova priložnost. Predsednik Pahor je dejal, da si poleg povečanja izvoza ter blagovne menjave Slovenija želi pritegniti več tujih investitorjev tudi z ustvarjanjem administrativno prijaznejšega in konkurenčnejšega poslovnega okolja. Zvezni deželi Baden-Württemberg in Bavarska pa imata tudi dolgoletne in dobre izkušnje tudi s poklicnim usposabljanjem mladih s pomočjo dualnega in dodiplomskega izobraževanja, za katerega vlada veliko zanimanje tudi v Sloveniji. O tem sta govorila tudi oba predsednika, Pahor in Gauck, ob priložnosti obiska nemškega predsednika v Sloveniji. Predsednik Pahor je dodal, da se je v času gospodarske krize izkazalo, da je predvsem sistem dualnega izobraževanja pripomogel k manjši brezposelnosti mladih.

Ob obisku na sedežu podjetja BMW je predsednika Pahorja sprejel član uprave dr. Klaus Draeger in ostali člani vodstva podjetja. Sogovorniki so spregovorili o pomembni vlogi slovenske industrije v njihovi proizvodnji, saj je prispevek slovenskih proizvajalec znaten, kar so poudarili tudi najvišji predstavniki BMW.

Ob obisku predsednika republike v Münchnu na sedežu podjetja BMW je predsednika Pahorja sprejel član uprave dr. Klaus Draeger in ostali člani vodstva podjetja.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ob obisku predsednika republike v Münchnu na sedežu podjetja BMW je predsednika Pahorja sprejel član uprave dr. Klaus Draeger in ostali člani vodstva podjetja. Podpredsednik uprave BWM Thomas Becker in predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Popoldne se bo predsednik srečal z županom mesta München Dieterjem Reiterjem, zvečer pa se bo udeležil Slovenskega večera ob dnevu državnosti Republike Slovenije.

Pred uradnim obiskom predsednika republike na Bavarskem je Generalni konzul Republike Slovenije v Münchnu Jožef Keček položil venec na spominsko obeležje slovenskega umetnika Antona Ažbeta v Münchnu. Slovenski slikar Anton Ažbe se je rodil leta 1856 v Dolenčicah pri Škofji Loki. Od leta 1882 je študiral slikarstvo na Dunaju in nato še v Münchnu. Za njegovo slikarstvo so značilni realizem, zamolkle barve in melanholično razpoloženje. Anton Ažbe je v svetu še danes naša najznamenitejša zgodovinska likovna osebnost. Slikar in velik likovni pedagog je leta 1891 v Münchnu odprl slikarsko šolo, na kateri je mlade slikarje iz vse Evrope in Amerike poučeval risanja in slikanja. Med njegovimi učenci so bili tudi Jakopić, Jama ter Kandinski. Med njegova najbolj znana dela sodi Zamorka. Leta 2004 so Antonu Ažbetu v Münchnu, v Leopoldparku, kjer je ustanovil šolo, postavili doprsni bronasti kip, njegov doprsni kip pa stoji tudi pred osnovno šolo v Škofji Loki.