SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Miloš Zeman, predsednik Češke republike

Red za izredne zasluge, vročitev 18. februarja 2016

Red za izredne zasluge
za dolgoletno naklonjenost Republiki Sloveniji, utrjevanju prijateljskih odnosov in vključevanju Slovenije v srednjeevropske povezave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je predsedniku Češke republike Milošu Zemanu vročil odlikovanja red za izredne zasluge 18. februarja 2016 v Pragi.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je vročil odlikovanje red za izredne zasluge predsedniku Češke republike Milošu Zemanu
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

V nekdanji vlogi predsednika vlade Češke republike in sedanji vlogi predsednika Češke republike Miloš Zeman že vrsto let izkazuje naklonjenost in prijateljstvo Republiki Sloveniji. V letu, ko praznujemo 25. obletnico slovenske osamosvojitve, in prav v tednu, ko praznujemo 25. obletnico ustanovitve Višegrajske skupine, s tem odlikovanjem Republika Slovenija izraža zahvalo predsedniku Češke republike Milošu Zemanu za njegov prispevek h kakovosti dvostranskih stikov in za njegovo privrženost sodelovanju z Republiko Slovenijo v srednjeevropskem prostoru.

Miloš Zeman se je ves ta čas zavedal tesne zgodovinske, kulturne in civilizacijske povezanosti med slovenskim in češkim narodom ter mesta Slovenije v Srednji Evropi. Ta njegova podpora je bila še posebnega pomena v času, ko smo potrebovali priznanje in podporo v družini novonastalih evropskih držav.

Kot predsednik vlade je v letih 1998–2002 izkazal iskreno željo za krepitev tvornih prijateljskih dvostranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Češko republiko in v tej smeri še vedno deluje. Dejavno je podpiral sodelovanje med državama pri pogajanjih za članstvo v Evropski uniji in zavezništvu NATO ter si prizadeval za okrepitev gospodarskega in političnega sodelovanja med državama.

Kot predsednik Češke republike si prizadeva za kakovosten premik v slovensko-češkem sodelovanju tako z dvostranskega kot regionalnega in večstrankarskega vidika. V dvostranske odnose z Republiko Slovenijo vnaša odkrit, ustvarjalen pristop, v katerega vključuje širše premisleke o skupnih izzivih združene Evrope sedanjosti in prihodnosti.

Poleg tega predsednik Zeman zelo jasno podpira tesno usklajevanje na gospodarskem, energetskem in infrastrukturnem področju v srednjeevropskem prostoru in še posebej vneto zagovarja pomen Kopra kot ključnega srednjeevropskega pristanišča.

Je velik ljubitelj opusa arhitekta Jožeta Plečnika in iskren podpornik ohranjanja spomina na njegove dosežke v Pragi, vključno z njegovo podporo skupni slovensko-češki nominaciji izbranih Plečnikovih del za Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Kot predsednik Češke republike prejme odlikovanje tudi za večkrat izkazano češko podporo Sloveniji, kot je to bilo ob žledu leta 2014 oziroma ob sedanji migracijski krizi, ko je Republika Slovenija za zaščito svoje meje in hkrati zunanje meje schengenskega prostora potrebovala pomoč drugih evropskih držav. V tem primeru je češka vlada med prvimi pomagala tako s policisti in vojaki kot s tehnično opremo.