SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor častni pokrovitelj praznovanja 130-letnice centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto

Novo mesto, 14. 10. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 130. obletnici šolskega centra Grm Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Predsednik republike je tudi častni pokrovitelj praznovanja njihovega visokega jubileja. 

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike Borut Pahor centru Grm najprej čestital za visok jubilej in izrazil pohvalo, ker sledijo trendom na področju kmetijskih poklicev in deloma tudi sooblikujejo njihov razvoj. Spomnil je na statistiko, ki pravi, da bo kar 65 odstotkov tistih, ki se zdaj vpisujejo v šolo, opravljalo poklic, ki ga danes še ne poznamo. Ta statistika narekuje spremembo tudi na področju poklicne politike. Opozoril je na velik pomen zemlje in vsega, kar je z njo povezano, saj je prav to ena od primerljivih prednosti, ki smo jo Slovenci ohranili in jo moramo gojiti v prihodnje. "Razvoj podeželja in kakovost bivanja ljudi na podeželju ostaja prednost naše države," je dejal predsednik Pahor. Ob tem je izrazil prepričanje, da je naša država lepa in ima bogato naravo, kar je velika prednost, da se podeželje razvija in ponuja možnosti za lepo življenje. Dijake in študente šole je nagovoril z željo, naj na svojo prihodnost gledajo z upanjem in ne strahom, naj bodo ambiciozni, naj študirajo in doštudirajo to, kar imajo radi, in naj svoje poklice opravljajo kot poslanstvo, ker bodo le tako lahko uspešni pri svojem delu. Tudi centru GRM je zaželel, da bi tudi v prihodnje bili tako inovativni ter s pogumom gledali v svojo prihodnost in s ponosom na svojo preteklost. 

Predsednik republike Borut Pahor častni pokrovitelj praznovanja 130-letnice Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma
Foto: STA/Nebojša Tejić

Zbrane je nagovoril tudi gospod Gregor Macedoni, župan občine Novo mesto, in poudaril pomen vpetosti šole v utrip Novega mesta. Gospod Tone Hrovat, direktor centra Grm, pa je spregovoril nekaj besed o spominih in prihodnosti centra. 

Kulturni program so v celoti oblikovali dijaki in študentje centra. Predstavili so ključne prelomnice leta 1886, ko je nastal tudi center Grm, takrat še Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, ustanovitveni in najstarejši člen Centra. Ob koncu programa so vsi sodelujoči šoli, dijakom, študentom in zaposlenim zaželeli še veliko ustvarjalnosti, nadebudnih in zvedavih dijakov, ki bodo z iskrico v očeh prišli do novega znanja. 

Predsednik republike Borut Pahor častni pokrovitelj praznovanja 130-letnice Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma
Foto: STA/Nebojša Tejić

Pred slovesnostjo si je predsednik republike ogledal tudi stojnice in delavnice dijakov in študentov, njihove uspehe pridobljenih znanj v okviru izobraževanja v centru GRM.

Predsednik republike Borut Pahor častni pokrovitelj praznovanja 130-letnice Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma
Foto: STA/Nebojša Tejić

Naj spomnimo, da je na tej šoli oktobra lani predsednik republike z gospodom Ivanom Omanom, članom prvega demokratično izvoljenega predsedstva Republike Slovenije, vodil pogovor na temo »Nastajanje samostojne slovenske države« ter v prostorih te šole odkril spominsko ploščo v spomin na pomemben sestanek voditeljev DEMOSA (29. junija 1990) o vsebini in načinu slovenskega osamosvajanja.