SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je sestal s predstavniki romskih organizacij in vročil državni odlikovanji red za zasluge Zvezi Romov Slovenije in medaljo za zasluge Imerju Brizaniju

Ljubljana, 7. 4. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti vročil državni odlikovanji red za zasluge Zvezi Romov Slovenije in medaljo za zasluge Imerju Brizaniju. Pred slovesnostjo je predsednik Pahor sprejel na pogovor predstavnike romskih organizacij.

Red za zasluge je za angažirani odnos pri uveljavljanju aktivnega državljanstva Romov in prizadevno delo za spoštovanje romskih pravic na kulturnem, izobraževalnem in političnem področju prejela Zveza Romov Slovenije. V imenu zveze, ki je bila ustanovljena leta 1996 v želji, nadaljevati tradicijo dobro organiziranega dela prekmurskih romskih aktivistov in društev, je odlikovanje prevzel njen dolgoletni predsednik Jožko Horvat Muc. Gospod Horvat se je v imenu Zveze Romov Slovenije predsedniku Pahorju zahvalil za priznanje, ki ni namenjeno samo današnjemu trenutku, ampak je priznanje njihovemu dvajsetletnemu delu in prizadevanju in bo tudi spodbuda za naprej. Prepričan je, je dodal, da je prav Zveza Romov Slovenije pomembno prispevala k temu, da je romska skupnost v slovenskem prostoru prepoznavna in priznana.

Medaljo za zasluge je za ustvarjalni prispevek k uveljavljanju in prepoznavnosti romske kulture v Sloveniji prejel Imer Brizani. V zahvali je povedal, da si že vse življenje prizadeva bogatiti romsko kulturo in vzpostavljati most med tradicijo in sodobnostjo. "Brez tradicije je vsaka kultura prazna, brez inovativnosti in sodobnosti pa revna. Romski narod, kateremu pripadam, je povsod odrinjen na rob družbe. Sam se trudim postaviti zgled, da temu ne bi bilo tako, moje osnovno vodilo pa je medkulturni dialog," je povedal odlikovanec. Imer Brizani je eden najustvarjalnejših romskih glasbenikov v Sloveniji, je virtuoz na številnih instrumentih, skladatelj, pevec, glasbeni aranžer in pedagog, ki je v zadnjih štirih desetletjih močno zaznamoval slovensko glasbeno področje.

Predsednik Pahor vročil državni odlikovanji red za zasluge Zvezi Romov Slovenije in medaljo za zasluge Imerju Brizaniju
Foto: STA/Daniel Novakovič

Ob današnji svečanosti v Predsedniški palači je nastopila skupina Amala, ki ohranja bogato romsko dediščino, hkrati pa elemente tradicionalne romske glasbe občasno prepleta tudi z elementi sodobne glasbe ali klasike. Glasbeno skupino Amala je leta 1996 ustanovil odlikovanec Imer Brizani in jo trenutno sestavljajo: violončelist Bernardo Brizani, kitarista Izidor Erazem Grafenauer in Uroš Rakovec, vokalistka Neža Drobnič, flavtistka Anja Burnik in vokalist Miha Vanić. Predstavili so se s pesmima ʻMuraʼ in ʻTuʼ, ki ju je napisal Imer Brizani, umetnik z umetniškim imenom Traja.

Predsednik Pahor je pred vročitvijo odlikovanj ob svetovnem dnevu Romov na vsakoletni pogovor sprejel predstavnike romskih organizacij. Sogovorniki so predsednika republike in Varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki je prisostvovala sestanku, seznanili s ključnimi problemi in opozorili na težave, s katerimi se srečujejo.

Predsednik Pahor vročil državni odlikovanji red za zasluge Zvezi Romov Slovenije in medaljo za zasluge Imerju Brizaniju
Foto: STA/Daniel Novakovič