Predsednik Pahor v Alpbachu ocenil politiko uradnega Bruslja do Zahodnega Balkana v zadnjem letu

Alpbach, 26. 8. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo avstrijskega zveznega predsednika Van der Bellena udeležuje Evropskega foruma Alpbach.

Evropski forum Alpbach poteka od leta 1945 v vasi Alpbach v Avstriji in naslavlja aktualna družbena in politična vprašanja. V zadnjih desetletjih se je razvil v prostor srečevanja vplivnih mislecev, odločevalcev in razpravljavcev. Forum Alpbach v letošnjem letu sovpada z avstrijskim predsedovanjem EU.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je skupaj s zveznim predsednikom Republike Avstrije dr. Alexandrom Van der Bellnom, predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Kosova Hashimom Thaçijem, komisarjem EU dr. Johannesom Hahnom in predsednikom foruma Franzem Fischlerjem nastopil na političnem simpoziju z naslovom "Nove perspektive širitve EU".

Predsednik Pahor v Alpbachu ocenil politiko uradnega Bruslja do Zahodnega Balkana v zadnjem letu
Foto: UPRS

V govoru je predsednik Pahor podal svojo kratko oceno politike Evropske komisije in uradnega Bruslja do Zahodnega Balkana v zadnjem letu. Predsednik je svoje razmišljanje strnil v štiri glavne točke. Dejal je, da je zelo dobro in koristno, da je po dolgih letih strateške politične abstinence evropska politika znova uvrstila širitev na Zahodni Balkan na vrh svoje agende v Sofiji. “Gre za simbolen in stvaren politični napredek, ki vzbuja upanje, da kljub svojim internim težavam v Evropski uniji širitev na Evropski Balkan ne bo odložena.”

Predsednik je dejal, da je dobro in koristno tudi to, da je Evropska komisija sprejela strategijo širitve na Zahodni Balkan in pozdravil njeno odločitev, da kot pogoj za širitev zahteva poprejšnjo rešitev dvostranskih mejnih vprašanj držav kandidatk.

Predsednik je poudaril, da je zelo slabo in škodljivo, da Evropska komisija ne zahteva spoštovanja odločbe arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. To je toliko bolj čudno, ker je dvostranskemu sporazumu med Slovenijo in Hrvaško o določitvi meje, botrovala prav Evropska komisija. Ob tem je predsednik opozoril na nedoslednost Evropske komisije, ki utegne imeti dolgoročne posledice za reševanje dvostranskih vprašanj med državami na Zahodnem Balkanu in posledično širitve Evropske unije na Zahodni Balkan. “Po eni strani Evropska komisija terja rešitev mejnih vprašanj, po drugi strani pa ne vztraja pri njihovi neposredni implementaciji, ko se mukoma taki dogovori dosežejo,” je dejal.

Predsednik Pahor v Alpbachu ocenil politiko uradnega Bruslja do Zahodnega Balkana v zadnjem letu
Foto: UPRS

Predsednik Republike Slovenije je kot prvo neposredno prioriteto vseh, ki želijo mir, varnost, blaginjo in evropsko perspektivo zahodnega Balkana izpostavil uspešno implementacija dogovora med makedonsko in grško vlado o imenu Makedonija. »Tukaj gre več kot samo za Makedonijo ali za reševanje dvostranskega spora s sosednjo Grčijo. Gre za okrepitev splošnega zaupanja v nujnost dialoga in dogovor o rešitvah po mirni poti. Enako velja tudi za dialog med Beogradom in Prištino. Od teh dveh procesov bo zelo odvisen tudi razvoj v Bosni in Hercegovini in z Bosno in Hercegovino. Zato je zdaj čas za aktivno politično in diplomatsko dejavnost držav Evropske unije in Evropske komisije ter Evropskega sveta za vsestransko spodbudo mirnemu reševanju sporov v tem delu Evrope, spoštovanju sklenjenih dogovorov in nadaljevanju pogajanj o vstopu držav v tej regiji v Evropsko unijo glede na njihovo stvarno pripravljenost,« je povedal predsednik.

Ob robu foruma je imel slovenski predsednik več kratkih pogovorov: z gostiteljem, avstrijskim predsednikom Van der Bellenom, s srbskim predsednikom Vučićem, kosovskim predsednikom Thaçijem in drugimi. Predsednik republike se je srečal tudi z nekdanjim generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom in dolgoletnim prijateljem nekdanjim avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem ter njegovo soprogo Margit Fischer.

Predsednik Pahor v Alpbachu ocenil politiko uradnega Bruslja do Zahodnega Balkana v zadnjem letu
Foto: UPRS

Na današnji novinarski konferenci je predsednik republike Borut Pahor podaril, da je nujno podpirati dialog in mirno reševanje sporov. Poudaril je, da je dosežene dogovore potrebno tudi spoštovati. “V kolikor bomo v tem uspešni, menim, da je pred nami svetla prihodnost,” je dejal slovenski predsednik in izrazil zadovoljstvo, da srbski predsednik Vučić in kosovski predsednik Thaçhi poskušata doseči trajen dogovor. S slovenskim predsednikom se je strinjal tudi evropski komisar Hahn, ki je dejal, da je pomembno, da se doseženi dogovori spoštujejo.

Srbski predsednik Vučić se je posebej zahvalil predsedniku Pahorju za podporo Srbiji na njeni evropski poti in spodbujanje dialoga med Beogradom in Prištino. Ob robu foruma sta se dogovorila za uradni obisk slovenskega predsednika v Beogradu, v začetku prihodnjega leta.

Drugi dan foruma se je predsednik republike skupaj z avstrijskim predsednikom Van der Bellenom in evropskim komisarjem Hahnom udeležil tudi pogovora z izbranimi štipendisti EFA.