Predsednik republike ob državnem prazniku prejema številne čestitke voditeljev držav

Ljubljana, 25. 6. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob državnem prazniku dnevu državnosti prejema številne čestitke. Med drugimi so mu že čestitali predsednik Združenih držav Amerike Donald J. Trump, španski kralj Felipe VI., predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Švicarske konfederacije Alain Berset, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, predsednik Zvezne republike Nemčije dr. Frank-Walter Steinmeier, predsednik Francoske republike Emmanuel Macron, papež Frančišek, švedski kraj Karl XVI Gustav, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Romunije Klaus Werner Iohannis, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, predsednik Republike Finske Sauli Niinisto, belgijski kralj Filip, predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov in mnogi drugi.

Predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella je v čestitki spomnil na nedavno srečanje s predsednikom Pahorjem v Rimu in izpostavil odlične odnose med obema državama.

Predsednik Združenih držav Amerike Donald J. Trump je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija zanesljiva partnerica ZDA že od leta 1992, ko smo vzpostavili diplomatske odnose. Zapisal je, da so se od takrat naši odnosi poglobili tako bilateralno kot preko zavezništva v NATO, kjer se skupaj borimo za ohranitev skupnih vrednot. Ameriški državljani cenijo partnerstvo s Slovenijo, od sodelovanja proti terorizmu do naporov za izboljšanje stabilnosti tako na Zahodnem Balkanu in Bližnjem Vzhodu. Veselim se nadaljnjega sodelovanja, za močno in mirno Evropo, je zapisal ameriški predsednik.

Predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović je v čestitki zapisala, da sta Slovenija in Hrvaška sosednji državi, ki ju povezujeta tradicionalno prijateljstvo in sodelovanje. Oba naroda imata veliko skupnega, delita si praznik osamosvojitve in številne skupne evropske vrednote. V tem duhu zrelosti in modrosti lahko rešimo tudi ostala odprta vprašanja med državama in verjamem, da bomo vezi med narodoma še okrepili s konstruktivnim sodelovanjem na področjih gospodarstva, kulture, znanosti, obrambe in varnosti, je še zapisala.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko se je predsedniku republike Pahorju zahvalil za podporo Slovenije suverenosti in teritorialni celovitosti Ukrajine ter za sodelovanje pri uresničevanju reform, potrebnih za napredek v evropske integracije. Predsednik Porošenko je v čestitki še zapisal, da nedavni uradni obisk predsednika Pahorja v Ukrajini daje še dodatno potrditev prijateljstvu med državama in da si želi še naprej ohranjati uspešen in produktiven dialog, ki je osnova za dobro vsestransko sodelovanje.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je v čestitki zapisal, da v Rusiji visoko cenijo konstruktivne odnose s Slovenijo. Izrazil je prepričanje, da bosta državi s skupnimi napori lahko zagotovili nadaljnji razvoj dvostranskega sodelovanja na trgovinsko-gospodarskem, znanstveno-tehničnem in drugih področjih skladno z  interesi obeh držav. Ruski predsednik je državljanom in državljankam Republike Slovenije na koncu zaželel blaginje in napredka.

Španski kralj Felipe VI. je v čestitki zapisal, da ob priložnosti državnega praznika izraža iskrene čestitke, ki se jim pridružujejo tudi vlada Španije in državljani Španije. Slovenskemu narodu je španski kralj Felipe VI. zaželel osebnega zadovoljstva, miru in blaginje.

Predsednik Švicarske konfederacije Alain Berset je v čestitki zapisal, da je Švica zavezana nadaljnjemu razvijanju dobrih in prijateljskih odnosov s Slovenijo.

Romunski predsednik Iohannis je zapisal, da ga veseli zelo dobro sodelovanje med obema državama in upa, da se bo to sodelovanje v prihodnosti še okrepilo v korist obeh narodov. Izrazil je veselje, da se bo slovenski predsednik udeležil naslednjega srečanja iniciative Treh morij, ki bo v Bukarešti septembra, in ponovil vabilo predsedniku Pahorju na uradni obisk.