Predsednik Pahor otvoril konferenco "EU danes – je čas za tesnejšo integracijo?"

Ljubljana, 4. 5. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil konference "EU danes – je čas za tesnejšo integracijo?" v organizaciji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in Slovenske tiskovne agencije. V nagovoru se je predsednik Pahor zavzel za nadaljnjo integracijo EU. Čas za nadaljnjo integracijo je sedaj, je dejal. Poglabljanje unije za Slovenijo pomeni razumno tveganje, a kljub temu je to prava pot, je poudaril predsednik Pahor in pojasnil, da je tveganje deloma povezano s tem, da ostanemo pri položaju, v katerem smo, ali celo zdrsnemo pod raven potrebne kohezije EU, kar pa bi bilo lahko za Slovence in Slovenijo nerazumno tveganje.

Današnji posvet je po besedah predsednika Pahorja v prvi vrsti intelektualni posvet, a če bo odmeval v zainteresirani javnosti, je to še ena priložnost, ko se moramo Slovenci zavedeti odgovornosti za širšo domovino - ne smemo se vdati v nevarno pozicijo, da bodo o naši usodi tako ali tako odločali veliki, saj bodo tako odločitve v resnici šle mimo nas. Na koncu bomo tudi Slovenci na referendumu odločali o svoji izbiri in zato se moramo pripraviti na to izbiro. "Vsako drugo obnašanje bi bilo malomarno," je poudaril predsednik Pahor in dejal, da je EU naša domovina in mora to tudi ostati, od nje so odvisni sprava, mir, razvoj, blaginja; tak politični okvir nas varuje pred tem, da bi se vrnila stara geopolitika. 

Po mnenju predsednika Pahorja trenutno ni ustreznega emocionalnega in političnega okolja za poglabljanje unije, ki je bil vselej v zgodovini pomemben pogoj za velike institucionalne in druge premike pri podobnih vprašanjih. "A prej ali slej se bo zgodilo. Tako kot je, ne more ostati," je dejal predsednik republike, zato je po njegovem zdaj čas, da razmišljamo o tem, da bomo pripravljeni, ko bo čas za odločanje. 

Predsednik dopušča tudi možnost, da bi v prihodnjih letih v Evropski uniji prišlo do razvrščanja članic, ki bi se uveljavilo  kot nadomestek za federalizacijo in pri katerem bi stare članice ali tiste, ki so bolj pripravljene ali bolj konkurenčne, nadaljevale z integracijo, deuge pa bi ostale zunaj tega okvira. Če bi se to zgodilo, mora biti Slovenija zraven, je poudaril predsednik Pahor in dodal, da bi,  "če bi izpadla, to pomenilo, da nam ni uspelo, kar je bilo v osnovi zamisli o vzpostavitvi naše države, njenega vstopa v EU, zvezo Nato, evroobmočje in schengenski prostor". "To je, da smo v najbolj povezanem delu Evrope. Da pa bi v njem ostali, se moramo pripraviti tako,  da bomo, ko bodo padale odločitve, med tistimi, ki bodo odločali. Na nas je, da si pripravimo intelektualni zalet in da uspemo, ko pride trenutek za to, z vsemi 28 držav poglobiti sodelovanje. Če pa bo prišlo do razvrščanja, moramo biti prav tako pripravljeni, da Slovenija ostane v skupini držav, ki se bodo za to odločile."

Predsednik Pahor otvoril konferenco "EU danes – je čas za tesnejšo integracijo?"
Foto: Tamino Petelinšek/STA