Predsednik Pahor pozdravlja "Dan odvetniške pravne pomoči pro bono"

Ljubljana, 13. 12. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na delovnem srečanju sprejel vodstvo Odvetniške zbornice Slovenije. Predsednik zbornice mag. Roman Završek je skupaj s sodelavci predsedniku predstavil akcijo "Dan odvetniške pravne pomoči pro bono", ki ga slovenski odvetniki  vsako leto izvedejo 19. decembra.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na delovnem srečanju sprejel vodstvo Odvetniške zbornice Slovenije
Foto: STA

Na ta dan odvetniki po vseh večjih slovenskih krajih nudijo brezplačne pravne nasvete predvsem tistim, ki si sicer zaradi svojega socialnega statusa pravne pomoči ne morejo privoščiti. Pomoč je namenjena tudi malim podjetnikom, ki se težko prebijajo iz meseca v mesec in so jih razmere na tržišču prisilile v različne oblike samozaposlitve. Pravno pomoč odvetniki izvajajo predvsem ustno, bodisi v pisarnah ali po telefonu, po vnaprejšnji najavi zainteresiranega državljana ali državljanke. V okviru te vseslovenske akcije bodo letos brezplačno pravno pomoč prvikrat izvajali tudi v prostorih Odvetniške zbornice Slovenije. 

Predsednik republike je izrazil podporo akciji Odvetniške zbornice, saj meni, da omogoča pomoč tistim, ki so je najbolj potrebni, a je zanje zaradi socialnih razmer težko dosegljiva. Skupaj s sogovorniki je predsednik ocenil, da se tudi na ta način krepi zaupanje ljudi v institucije pravne države in razvoj pravne kulture v prizadevanjih za večjo zaščito pravic državljank in državljanov.