Danes minevajo tri leta od svečane prisege predsednika Pahorja v Državnem zboru RS

Ljubljana, 22. 12. 2015 | sporočila za javnost

Danes, 22. decembra 2015, minevajo tri leta od svečane prisege predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Državnem zboru Republike Slovenije. Na jutrišnji dan pred tremi leti, ko je predsednik Pahor formalno prevzel posle šefa države, bo izšlo že tradicionalno poročilo o delu predsednika republike. Poročilo ima 122 strani.

Med drugim je v poročilu tudi kratka preglednica. Iz nje je razvidno, da se je predsednik republike Borut Pahor v tretjem letu mandata udeležil 193 prireditev, priredil 35 sprejemov, imel 100 govorov ali nagovorov ter dal 57 izjav za javnost. Predsednik Pahor je bil pokrovitelj 101 prireditve, štirinajstih med njimi se je tudi udeležil. Podelil je 36 odlikovanj, imel je 67 pogovorov z različnimi institucijami. Desetkrat je bil v Predsedniški palači dan odprtih vrat (ob dnevih državnih praznikov) in ob tem je predsednik pozdravil več kot 1800 obiskovalcev vseh starosti. Razen ob teh priložnostih je bilo še 17 ogledov Predsedniške palače, predsednik pa se je posamezno v palači srečal in pogovarjal s 101 državljanom. Štirikrat je delal v okviru projekta »Skupaj – spodbujamo drug drugega«, dvakrat je sodeloval v okviru delovnih brigad, opravil je 30 prostovoljnih delovnih ur. Opravil je 14 obiskov v tujini, 8 tujih državnikov pa ga je obiskalo v Sloveniji.

Celotno poročilo bo javnosti posredovano jutri. Na razpolago bo v tiskani in elektronski obliki. V poročilu so vse pomembnejše aktivnosti predsednika republike v zadnjem letu. S poročilom želi Urad predsednika Republike Slovenije doseči večjo preglednost in odprtost svojega dela.