Iztekel se je rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za predsednika Računskega sodišča RS

Ljubljana, 14. 3. 2013 | sporočila za javnost

Včeraj, 13. marca 2013, ob polnoči, se je iztekel 75 dnevni rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije.

Do izteka roka je predsednik republike Borut Pahor prejel tri predloge. Predlagani so Tomaž Vesel, vrhovni državni revizor na Računskem sodišču Republike Slovenije, dr. Igor Šoltes, dosedanji predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije in Nataša Prah, direktorica Urada Republike Slovenije za nadzor proračuna.

Predsednik republike Borut Pahor bo konec marca opravil posvete z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. V teh pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem. Po potrebi bo predsednik republike napotil izbranega kandidata, da pred glasovanjem opravi tudi predstavitev v poslanskih skupinah, podobno kot je bilo to storjeno v primeru predloga varuhinje človekovih pravic.

Predsednik republike bo državnemu zboru predlagal izbranega kandidata najkasneje do 12. aprila 2013.

Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v 30-ih dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46. Predlagani kandidat za predsednika računskega sodišča se udeleži seje, na kateri državni zbor odloča o njegovi kandidaturi. Če predlagani kandidat za predsednika računskega sodišča ne dobi potrebne večine poslanskih glasov, predsednik državnega zbora o tem takoj obvesti predsednika republike.