Predsednik republike je na predvečer državnega praznika, dneva državnosti, priredil sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo

Ljubljana, 24. 6. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, na predvečer državnega praznika, dneva državnosti, priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v nagovoru poudaril, da ima tradicionalni sprejem pomembno vlogo - poleg izražanja vsakokratne iskrene hvaležnosti in častivrednega spomina na padle in ranjene v osamosvojitveni vojni ohranjati v kolektivnem zgodovinskem spominu dejstvo, da smo Slovenci z enotnostjo ubranili svojo samostojnost, ki je dobrega pol leta kasneje omogočila diplomatsko priznanje, nadaljevanje poti v mednarodni skupnosti in enakovredno vključitev v zahodni svet kot suverena država. Nagovor je sklenil z iskrenim povabilom, naj se ob dnevu državnosti, našem najpomembnejšem državnem prazniku, spomnimo tistih slavnih časov in se poklonimo ranjenim in žrtvam, ki so nesebično ubranili našo samostojnost in ji tako omogočili prihodnost.

V imenu Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih '91 je spregovoril gospod Rudolf Lah. Predsedniku republike se je zahvalil za sprejem in poudaril, da smo Slovenci ob dnevu državnosti zelo ponosni na obdobje izpred osemindvajsetih let, ko smo dobili svojo državo. Navzočim je čestital ob prazniku z mislijo na osamosvojitveno vojno, ki nam je prinesla popolno svobodo, o kateri so sanjale generacije pred nami, mi pa jo zdaj živimo.

Predsednik republike je na predvečer državnega praznika, dneva državnosti, priredil sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo
Foto: Daniel Novakovič/STA