SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike se je v luči priprav na uradni obisk predsednika Italijanske republike sestal s predstavniki slovenske narodnostne manjšine v Italiji

Ljubljana, 15. 4. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je v luči priprav na uradni obisk predsednika Italijanske republike Sergia Mattarelle v Republiki Sloveniji sestal s predstavniki slovenske narodnostne manjšine v Italiji.

Predstavniki slovenske narodnostne manjšine v Italiji so predsednika Pahorja seznanili z aktualnim položajem slovenske narodnostne manjšine v Italiji ter ugotovitvijo, da se generalno njihov položaj izboljšuje, vendar bi lahko nepravilno izvajanje sistemskih reform v Italiji ogrozilo uresničevanje njihovih dosedanjih pravic. Pri tem so še posebej izpostavili spremembo volilnega sistema in uveljavljanje reforme lokalne avtonomije oziroma povezovanja občin v Furlaniji Julijski Krajini.

Predsednika republike so predstavniki manjšine opozorili, da reforma pomeni za slovensko manjšino resen preizkus usklajenega delovanja pri iskanju rešitev za učinkovitejše in varčnejše delovanje lokalne samouprave. Predsednik republike je dejal, da bo sogovorniku, italijanskemu predsedniku Mattarelli predstavil pomen slovenske narodne manjšine v Italiji in ga zaprosil za posluh pri reševanju vprašanj, ki pomembno vplivajo na njihov položaj in delovanje.

Predsednik republike se je v luči priprav na uradni obisk predsednika Italijanske republike Sergia Mattarelle v Republiki Sloveniji sestal s predstavniki slovenske narodne manjšine v Italiji
Foto: Daniel Novakovič/STA