Na povabilo predsednika Pahorja se bo v soboto v Sloveniji mudil senator ZDA McCain

Brdo pri Kranju, Andraž nad Polzelo, 6. 4. 2017 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se bo v soboto, 8. aprila 2017, v Sloveniji mudil senator Združenih držav Amerike John McCain, eden najvplivnejših in najuglednejših ameriških politikov in nekdanji kandidat za predsednika ZDA.

Predsednik Pahor in senator McCain se bosta skupaj udeležila tradicionalne slovesnosti »Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva« v Andražu nad Polzelo, kjer bosta nastopila kot govornika. Prireditev v Andražu in obisk senatorja McCaina potekata v luči praznovanja 25-letnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike. Pred odhodom v Andraž se bosta predsednik in senator pogovarjala na štiri oči, kasneje se jima bosta pridružila ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske dr. Andrej Osterman. Po kratki izjavi za javnost se bodo odpravili v Vojašnico Petra Petriča v Kranju, kjer se bodo srečali s pripadniki Slovenske vojske, ki bodo napoteni v NATO misijo v Latvijo.

Zaradi narave dogodka in logistike prosimo, da morebitno medijsko zanimanje sporočite Špeli Vovk MA, svetovalki predsednika predsednika republike (e-pošta: spela.vovk@predsednik.si , mobilna št.: 041 755 534).

V nadaljevanju kratek življenjepis Johna McCaina:
Senator John McCain, rojen 29.8.1936 v vojaški bazi marincev ob Panamskem kanalu (njegov oče je bil vojaški častnik), prihaja iz republikanske stranke, leta 2008 je bil na predsedniških volitvah tudi republikanski predsedniški kandidat. Trenutno v ameriškem senatu deluje kot predsedujoči odboru za oborožene sile (to funkcijo ima od leta 2015). McCain je starosta republikanske stranke in njen vpliven član v sedanji sestavi Senata. McCain je diplomiral na ameriški pomorski akademiji leta 1958 in nato opravljal poklic vojaškega pilota marincev. V času Vietnamske vojne je večkrat skoraj izgubil življenje in bil tam tudi več let zaprt, do leta 1973. V mornarici se je upokojil leta 1981 in se preselil v Arizono, kjer je začel svojo politično kariero. Leta 1982 je bil izvoljen v Kongres, kjer je deloval dva mandata. Leta 1986 je bil prvič izvoljen v Senat, nazadnje pa leta 2016. Leta 2000 je bil republikanski predsedniški kandidat in znotraj stranke izgubil boj za nominacijo proti George W. Bushu. Uspelo mu je leta 2008, a je bil na predsedniških volitvah poražen s strani demokrata Obame.