SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor odprl Dom Taber v Šmartnem

Ljubljana, 4. 12. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes uradno odprl Dom Taber, dom za starostnike v Šmartnem v Občini Cerklje na Gorenjskem. Dom Taber je skupni projekt Občine Cerklje na Gorenjskem in Socialnovarstvenega zavoda Taber, ki je začel opravljati svojo dejavnost avgusta letos. Dom je do danes sprejel že sto oskrbovancev, v njem pa je dobilo zaposlitev okoli sedemdeset oseb.

Predsednik Pahor odprl Dom Taber v Šmartnem
Foto: Daniel Novaković


V nagovoru ob otvoritvi se je župan Občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj zahvalil vsem, ki so sodelovali pri nastajanju novega doma "v Cerkljah, tej čudoviti pokrajini neokrnjene narave, bogate kulturne dediščine in - kot nam pravijo - tudi podjetnih ljudi.« Ponosen, da jim je po večletnih prizadevanjih in številnih preprekah uspelo poskrbeti tudi za starejše občane in jim omogočiti bivanje v mirnem, varnem in toplem domu okolice Cerkelj, je dejal: »Bogatejši smo za nov, moderen in funkcionalno opremljen dom za starejše, ki lahko sprejme stopetdeset stanovalcev, in mu z vidika sodobnosti, opremljenosti in lege v naravnem okolju ni para v Sloveniji in širše.« Dodal je, da izgradnja doma starostnikov v Šmartnem pomeni vrhunec dosedanjih vlaganj in eno največjih naložb v celotni zgodovini njegove občine. Govor je zaključil z željo, da bi se vsi, varovanci in zaposleni, v Domu Taber dobro počutili. »Vaš optimizem, energija in smeh sta najboljši dokaz, da je tudi jesen življenja lahko lepa,« je dejal župan Čebulj, ki mu je na dogodku predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Anton Donko podelil veliko zahvalno plaketo zveze za njegovo prizadevanje pri izgradnji tega doma. 

Nagovorom so sledile glasbene točke v izvedbi Komornega moškega pevskega zbora D. Jenko Cerklje in Godbe Cerklje s predstavitvijo zgodovine in vizije doma, objekta pa je nazadnje blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stane Zore, ki je nove stanovalce naslovil s prošnjo, naj ustvarjajo vzdušje spoštovanja, sodelovanja in ostanejo ustvarjalni, zaposlene s prošnjo, naj svojo službo razumejo kot poslanstvo služenja sočloveku, sorodnike stanovalcev doma pa je zaprosil, naj svoje drage redno obiskujejo. 

Svečani trak ob otvoritvi je predsednik republike v znamenje medgeneracijskega sodelovanja, tako je dejal, prerezal ob pomoči  dveh otrok, v izjavi za medije pa je predsednik Pahor čestital občini in županu za projekt, ki kaže našo skrb do starostnikov, ki jim "dolgujemo, to kar imamo in smo dolžni poskrbeti, da živijo dostojno jesen življenja."

Predsednik republike si je po uradnem odprtju ogledal nove prostore doma in se srečal s stanovalci in zaposlenimi.

Predsednik Pahor odprl Dom Taber v Šmartnem
Foto: STA/Daniel Novakovič