Javna predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic Republike Slovenije

Ljubljana, 18. 1. 2019 | napovednik

V petek, 18. januarja 2019, bo ob 10. uri v Predsedniški palači potekala javna predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic Republike Slovenije Petra Svetine.

Predstavitev bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidat izpolnjuje strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora je predsednik republike ugotovil, da uživa Peter Svetina tudi potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Za izvolitev varuha človekovih pravic je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej 60 ali več.

Predsednik republike Pahor na osnovi pogovora z vodji poslanskih skupin in predsednikom državnega zbora pričakuje, da bi lahko bilo odločanje poslank in poslancev o kandidatu za Varuha človekovih pravic RS že na redni januarski seji državnega zbora.

Za javno predstavitev kandidata se je predsednik republike odločil, ker prispeva k preglednosti in kvaliteti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti. Hkrati pa takšna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidatom spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike.


Predstavnike medijev obveščamo, da bo vhod in zbirno mesto na Gregorčičevi ulici 20 (vhod Garaže) ob 9.45, od koder vas bodo pospremili v Veliko dvorano.


LOKACIJA: Predsedniška palača, Velika dvorana