Predsednik Pahor in predsednik ES Tusk o največjih izzivih, s katerimi se sooča EU

Bled, 31. 8. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil otvoritve 10. Strateškega foruma Bled. Že pred otvoritvijo foruma se je srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki je na prvem uradnem obisku v Sloveniji kot predsednik Evropskega sveta. Na delovnem kosilu sta sogovornika govorila o največjih izzivih, s katerimi se sooča Evropska unija. Največ pozornosti sta posvetila problematiki beguncev, dotaknila pa sta se tudi vprašanja Ukrajine in širitve Evropske unije. Predsednik Pahor je napovedal nadaljevanje regionalne pobude Brdo Brijuni Process in povabil predsednika Tuska k sodelovanju v njej.

Po delovnem kosilu sta slovenski predsednik Pahor in hrvaška predsednica Grabar-Kitarović, skladno z zaključki nedavnega srečanja voditeljev pobude Brdo Brijuni Process v Budvi, predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku predala skupno pismo, v katerem predlagata vrh Evropskega sveta in držav članic Brdo Brijuni Process na temo procesa širitve Evropske unije na Zahodni Balkan. Ob tem sta ponovila odločenost za nadaljevanje regionalne pobude Brdo Brijuni Process ter napovedala naslednje srečanje na temo varnosti že letos jeseni.

Predsednik Pahor in hrvaška predsednica Grabar-Kitarović sta predsedniku ES Tusku predala skupno pismo, v katerem predlagata vrh ES in držav članic BBP
Foto: Daniel NovakovićPredsednik Pahor se je danes popoldne udeležil otvoritve Strateškega foruma Bled 2015, kjer je sodeloval na voditeljskem panelu z naslovom "Nov svetovni red: spopad ali partnerstva?", in na katerem so poleg slovenskega predsednika sodelovali: predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Xavier Bettel, generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Lamberto Zannier in predstavnik generalnega sekretarja ZN Christian Friis Bach. Voditeljski panel je moderiral ugledni voditelj BBC Nik Gowing.

Ob robu 10. Strateškega foruma Bled se bo predsednik Pahor pozno popoldne sestal s posebnim predstavnikom EU za človekove pravice Stavrosom Lambrinidisom in s predsednikom Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Xavierjem Bettelom. Zvečer bo predsednik Pahor na delovni večerji gostil predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.