dr. Ludvik Vidmar

Medalja za zasluge, vročitev 5. decembra 2014

Medalja za zasluge
za zavzeto delo za zajezitev okuženosti z virusom HIV v Sloveniji in zdravljenje obolelih ter za uspešno zaščito hemofilikov in drugih prejemnikov krvi pred virusom HIV

Medaljo za zasluge je predsednik republike Borut Pahor vročil dr. Ludviku Vidmarju 5. decembra 2014 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike Borut Pahor je vročil državno odlikovanje medaljo za zasluge dr. Ludviku Vidmarju za zavzeto delo za zajezitev okuženosti z virusom HIV v Sloveniji in zdravljenje obolelih ter za uspešno zaščito hemofilikov in drugih prejemnikov krvi pred virusom HIV.
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Doc. dr. Ludvik Vidmar, specialist interne medicine in infektologije, je pionir na področju obravnave HIV-pozitivnih bolnikov v Sloveniji. Prvi je organiziral in izvajal dejavnosti za odkrivanje te bolezni v Sloveniji, njeno zdravljenje in preprečitev širjenja. Ustanovil je prvo ambulanto za testiranje krvne plazme za HIV. Zagotovil je anonimnost ter zaupno brezplačno testiranje in svetovanje, s čimer je bistveno vplival tudi na odziv bolnikov in njihovo odgovornejše ravnanje ob nevarnosti hitrega prenosa okužbe. S svojim pristopom in vzgojo svojih sodelavcev je zmanjševal stigmatiziranje okuženih in bolnih v slovenskem zdravstvenem sistemu. Učinkovito si je prizadeval za najsodobnejše zdravljenje vseh okuženih in zbolelih za aidsom. Hkrati je sodeloval tudi z zdravstvenimi oblastmi pri uvajanju ustreznih epidemioloških ukrepov v Sloveniji.

Skupaj s primarijko Majdo Benedik Dolničar sta se ob izbruhu virusa nemudoma zavzela za čimprejšnjo uvedbo testiranja vse darovane krvi. Slovenija je bila tako med prvimi državami v Evropi, ki so začele testirati kri na prisotnost virusa HIV, nekaj let pozneje pa tudi na prisotnost hepatitisa C. Od leta 1986 tako v Sloveniji ni bilo registrirane okužbe z virusom HIV pri hemofilikih in prejemnikih krvi.

Dr. Ludvik Vidmar se je dejavno vključil tudi v ozaveščanje širše javnosti o problematiki HIV in okrepil sodelovanje z organizacijami civilne družbe, med drugim z Društvom hemofilikov Slovenije.

Kakovost življenja hemofilikov danes je v veliki meri tudi rezultat desetletij odličnega sodelovanja zavzetih zdravnikov, kakršen je dr. Vidmar, s hemofiliki. Gre za sistem, ki je zgleden v svetovnem merilu, njegovi rezultati pa so odvisni prav od požrtvovalnega in predanega sodelovanja zdravnikov s skupnostjo obolelih. S svojim delom dr. Vidmar ni prispeval le k zvišanju kakovosti življenja obolelih, ampak tudi celotne slovenske družbe.