Predsednik republike se je na Brezjah udeležil svete maše za vse žrtve iz Hude Jame

Brezje, 2. 12. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil svete maše zadušnice za žrtve iz Hude Jame, ki je bila v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov je vodil ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore OFM.

Predsednik republike se je na Brezjah udeležil svete maše za vse žrtve iz Hude Jame
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pred tem se je predsednik republike na pokopališču Lipica v Škofji Loki udeležil blagoslova kostnice.

Predsednik republike se je na pokopališču Lipica v Škofji Loki udeležil blagoslova kostnice
Foto: Tamino Petelinšek/STA


Ozadje:

Postopek izvedbe izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov iz Hude jame se je zaključil s simbolnim zadnjim pokopom 25. oktobra 2017 na Dobravi v Mariboru. S tem se je končalo aktivno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine in tako je izpolnjena odgovornost in dolžnost države, da poskrbi za civilizacijski pokop žrtev vojne in povojnih pobojev. S številnimi stvarnimi in simbolnimi koraki na poti do tega cilja je bil prav v zadnjih letih dosežen velik napredek.


Izkop in iznos posmrtnih ostankov iz jaška I. na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami se je začel lani poleti. Predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore sta se na srečanju 5. septembra 2016 strinjala, da je potrebno spoštovati morebitna pričakovanja svojcev za identifikacijo DNK in njihovega pokopa v družinske grobove. Zato sta podprla odločitev, da z namenom morebitne kasnejše ugotavljanje DNK analize pristojni državni organi uredijo odvzem in hrambo vzorcev ter poskrbijo za njihovo sledljivost. Hramba je urejena v kostnici na pokopališču Lipica v Škofji Loki.


Na željo civilnih združenj, ki so zastopala svojce, je bila 3. oktobra 2016 na prostoru pred Barbara rovom v Hudi Jami pripravljena žalna slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na pokopališču. Pietetne slovesnosti sta se udeležila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica dr. Anja Kopač Mrak, obred je vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Posmrtni ostanki iz kostnice v Barbara rovu so bili 27. oktobra 2016 pokopani v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Pogrebne slovesnosti so se udeležili predsednik republike, predstavniki Cerkve in številni svojci. Ob zaključku žalnih slovesnosti bo jutri, 2. decembra 2017
, v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, maša zadušnica za žrtve iz Hude Jame.

Pripravo potrebnih pravnih podlag in dokumentov, ki so omogočili začetek dokončne ureditve vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami ter zagotavljajo primeren, dostojen in spoštljiv pokop žrtev, je vodilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pri tem so sodelovali in se usklajevali strokovnjaki različnih področij, Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, organov lokalne samouprave ter drugih organizacij. V postopkih je aktivno sodeloval Urad Predsednika Republike Slovenije, s komisijo pa se je večkrat srečal tudi predsednik Pahor.