SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in gospa Pečar na slavnostni akademiji ob prazniku občine Velike Lašče

Ljubljana, 10. 6. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta se nocoj udeležila slavnostne akademije ob prazniku občine Velike Lašče, s katero so obeležili 25. obletnico samostojnosti Slovenije in 30-letnico Trubarjeve domačije. 

Predsednik Pahor in gospa Pečar na slavnostni akademiji ob prazniku občine Velike Lašče
Foto: Tamino Petelinšek


V slavnostnem govoru je predsednik republike dejal, da smo Slovenci eden redkih narodov sveta, ki evropsko reformacijsko gibanje iz 16. stoletja obeležujemo s posebnim dnem, saj 8. junij obeležujemo kot državni praznik, dan Primoža Trubarja. Vse to nas navdaja s ponosom in utrjuje zavest, da pripadamo drug drugemu in da lahko z upanjem, pogumom in samozavestjo zremo v prihodnost. Trubar je postavil temelje slovenskega knjižnega jezika in s tem temelje slovenske jezikovne skupnosti in Slovenci smo njegovi veliki dolžniki, je dejal predsednik. Ob tem je zaželel, da bi prihodnje leto, ko bomo praznovali leto reformacije, v počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije, pripomoglo k sožitju, solidarnosti in strpnosti med nami. 

V luči obeležitve 25. obletnice samostojnosti Slovenije je predsednik republike pozval k pogumu in enotnosti in spomnil, da smo tako uresničili sanje o lastni državi - z vero v skupno dobro, strpnost, demokratičnost, spoštovanje in sožitje kljub nekaterim razlikam. "Zlasti zavoljo naših otrok in naših vnukov moramo poskrbeti, da bo osamosvojitev ostala v našem spominu kot dejanje sprave par excellence. To je dejanje enotnosti slovenskega naroda in naj bo navdih za naša prihodnja ravnanja, ko bo slovenski narod ponovno moral določiti svoj nacionalni interes in ga tudi uveljavit." Predsednik je ob tem poudaril, da je bila lepota procesa osamosvojitve v tem, da je ljudi vključeval in ne izključeval. 

Predsednik Pahor je še spomnil, da so Velike Lašče lani dale pomemben prispevek k spravi - s postavitvijo skupnega spominskega obeležja, ki je takrat bil še brez primere v slovenski povojni zgodovini, saj so na spominskem obeležju postavljene table z imeni padlih na partizanski in na domobranski strani iz okolice Karlovice: borcev NOB, talcev in internirancev ter žrtev vojne in povojnih pobojev. Predsednik republike se je županu zahvalil za pogumno pobudo, ki je spodbudila tudi druge, da z majhnimi in simbolnimi ravnanji zapiramo nekatere rane iz naše preteklosti in novim generacijam prizanesemo s starimi delitvami.

Na današnji svečani akademiji je predsednik Pahor županu Občine Velike Lašče izročil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. 

Kulturni program slovesnosti so pripravili Mladinski pevski zbor Osnovne šole Primoža trubarja s himnama Republike Slovenije in Evropske unije, Simfonični orkester Glasbene šole Ribnica, oktet Jurija Dalmatina, Kvintet 7 ter citrarka Špela Obšteter in z recitalom Tone Kuntner.

Pred začetkom današnje slovesnosti sta si predsednik republike in gospa Pečar v spremstvu župana Velikih Lašč Antona Zakrajška ogledala Trubarjevo domačijo, ki že 30 let predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika.