Sporočilo predsednika Pahorja ob dnevu državnosti: "Hodimo po pravi poti"

Ljubljana, 25. 6. 2019 | sporočila za javnost

Ob dnevu državnosti je v Uradu predsednika Republike Slovenije kot običajno ob državnih praznikih potekal dan odprtih vrat. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta sprejela več kot štiristo (400) obiskovalcev iz Slovenije in tudi tujine.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob dnevu državnosti
Foto: Daniel Novakovič/STA

"Iz Predsedniške palače pošiljamo najbolj iskrene čestitke in pozdrave z željo, da bi dan državnosti praznovali iskreno, ponosno, vzneseno in z najboljšimi željami za našo prihodnost," je predsednik republike skupaj z gospo Pečar čestital vsem Slovenkam in Slovencem doma in po svetu ter državljankam in državljanom ob osrednjem državnem prazniku. Ozrl se je v čas pred osemindvajsetimi leti in navdihujočo enotnost, ki je tedaj združevala množico, zbrano na Trgu republike. "S ponosom in veseljem se spominjam tega dne," je dejal predsednik Pahor in ocenil, da smo v domovini od tedaj priča duhovnemu in političnemu napredku, začenši z odločitvijo za samostojnost in njeno ubranitvijo, kar je bilo spravno dejanje par excellence.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob dnevu državnosti
Foto: Daniel Novakovič/STA

"Če pogledamo na vse skupaj z neke zgodovinske distance, moramo teh skoraj trideset let vendarle oceniti kot zgodbo o uspehu," je ob koncu prazničnega nagovora dejal predsednik Pahor in poudaril, da moramo na državo in Evropsko unijo paziti, saj je prva orodje našega nadaljnjega razvoja, druga pa naša širša domovina. "Če pogledamo s strateškega vidika in z zgodovinske distance, hodimo po pravi poti," je dejal in nagovor sklenil v iskreni želji, da bi se še naprej skupaj prizadevali in tako našim potomcem zagotovili zdravo, varno in uspešno okolje, v katerem bi vsi lahko razvijali svoje talente in uresničevali sanje.

Kulturni program sta tokrat pripravila Eva Kovačič in Maj Špacapan, nadvse uspešna dijaka oddelka za jazz in zabavno glasbo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Obiskovalci so prisluhnili njunim interpretacijam slovenskih zimzelenih pesmi.

Dan odprtih vrat v Predsedniški palači ob dnevu državnosti
Foto: Daniel Novakovič/STA

Obiskovalci so si nato ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike, ki jim je v svoji pisarni sproščeno odgovarjal na številna vprašanja. Kot običajno je bila v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Dneve odprtih vrat Predsedniške palače, ki na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja potekajo od leta 2013, je dosedaj obiskalo več kot 20.000 (dvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

V počastitev praznika in spomina na žrtve osamosvojitvene vojne je predsednik republike danes dopoldan položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Predsednik Pahor ob dnevu državnosti položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam
Foto: Daniel Novakovič/STA