Predsednik republike na otvoritvi razstave »Dr. Janez Drnovšek«: »Dr. Janez Drnovšek, eden od očetov samostojne slovenske države, je vtisnil močan oseben pečat njenemu razvoju«

Ljubljana, 22. 2. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, na predvečer 10. obletnice smrti nekdanjega predsednika republike dr. Janeza Drnovška, v Narodnem muzeju Slovenije otvoril razstavo "Dr. Janez Drnovšek". Predsednik Pahor je častni pokrovitelj razstave in spominskega simpozija, ki spremlja obletnico. Na odprtju razstave je bil predsednik republike slavnostni govornik.

»Slovenija je lahko zelo zadovoljna, da je imela dr. Janeza Drnovška. Bil je velik politični voditelj in ena najpomembnejših političnih osebnosti v naši zgodovini,« je v slavnostnem govoru dr. Drnovška dejal predsednik Pahor. Poudaril je njegovo vlogo v času politične pomladi, ko je dr. Drnovšek “zbral pogum in se postavil proti nekomu, ki je veljal za absolutnega favorita, in zmagal” ter nadaljeval z orisom njegove vloge v času slovenskega osamosvajanja. S svojim vplivom, tako predsednik republike, je pripomogel k temu, da smo Slovenci speljali osamosvojitev z manj žrtvami, saj je v sodelovanju z Jugoslovansko ljudsko armado in takratnim političnim vrhom v Beogradu dosegel dogovor, da smo osamosvojitev dosegli po mirni poti. »Najbolj pa si bomo dr. Janeza Drnovška Slovenci zapomnili kot voditelja slovenske vlade. Ne le zato, ker jo je vodil deset let, temveč zato, ker jo je vodil dobro. Njegovi politični cilji so bili zelo jasni, ljudje so jih razumeli in so dolgo desetletje hodili za njim,« je dejal predsednik republike in dodal, da je kljub temu, da je imel tekmece, ki se z njim niso strinjali, Drnovšek z njimi znal vzpostaviti dialog in ustvariti strpno politično ozračje. »To je bila njegova velika sposobnost,« je dodal predsednik Pahor in poudaril, da mora prav zaradi tega dr. Janez Drnovšek ostati v naši zavesti kot eden od očetov slovenske države. »Dr. Janez Drnovšek je bil ob vsem pragmatizmu tudi politični inovator. Osebnost, ki absolutno sme zbujati občudovanje,« je slavnostni govor zaključil predsednik republike.

Pred otvoritvijo razstave je predsednik Republike Slovenije danes dopoldne položil venec na grob dr. Janeza Drnovška v Zagorju ob Savi.

Predsednik republike na otvoritvi razstave "Dr. Janez Drnovšek"
Foto: Daniel Novakovič / STA