SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor in predsednik Mattarella se bosta skupaj udeležila obeležitve 100. obletnice požiga in slovesne vrnitve Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti v Italiji

Trst, 13. 7. 2020 | napovednik

Predsednik Pahor in predsednik Mattarella se bosta skupaj udeležila obeležitve 100. obletnice požiga in slovesne vrnitve Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti v Italiji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella se bosta skupaj udeležila slovesnosti ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu in tako potrdila iskreno prijateljstvo med dvema sosednjima državama in narodoma.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo obisk v Italiji pričel z obiskom kasarne Reggimento Piemonte Cavalleria na Opčinah, kjer ga bo z vojaškimi častmi sprejel gostitelj predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella.

Predsednika Pahor in Mattarella bosta pred osrednjo slovesnostjo ob vrnitvi Narodnega doma Slovencem skupaj položila venca k spominskemu obeležju pri Bazoviški fojbi in k spomeniku bazoviškim junakom. S tem skupnim pietetnim dejanjem želita predsednika v evropskem duhu in ob medsebojnem spoštovanju obrniti nov list skupne prihodnosti obeh narodov.

Ob navzočnosti slovenskega predsednika Pahorja in italijanskega predsednika Mattarelle bo nato na Prefekturi v Trstu slovesno podpisan dokument, s katerim bo Narodni dom prešel v last slovenske narodne skupnosti v Italiji - natanko sto let po tem, ko so ga napadli in požgali pripadniki italijanskih fašističnih in nacionalističnih skupin. To je zgodovinski dogodek, pomemben za oba naroda. Zanj sta si predsednika Pahor in Mattarella že nekaj let skupaj prizadevala s skrbnostjo in tenkočutjem do čustev pripadnikov obeh narodov.

V okviru slovesnosti bo potekala posebna skupna svečanost vročitve najvišjih državnih odlikovanj Slovenije in Italije tržaškemu Slovencu Borisu Pahorju. Predsednik Pahor bo vročil Red za izredne zasluge Borisu Pahorju, velikemu Slovencu, pisatelju in humanistu za življenjski prispevek k razumevanju in povezovanju narodov Evrope in za nepopustljivo zavzemanje za slovenstvo in demokracijo. Predsednik Mattarella pa mu bo vročil odlikovanje Vitez Velikega križa, Red za zasluge Italijanske republike.

Predsednika Pahor in Mattarella se bosta ob tej priložnosti na Prefekturi na posebnem srečanju sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske narodne skupnosti v Sloveniji.

Sledil bo obisk Narodnega doma.
Slovenski in italijanski predsednik si bosta ogledala razstavo ob 100. obletnici požiga Narodnega doma in se vpisala v Zlato knjigo Narodnega doma. Predsednik Pahor bo nato v atriju Narodnega doma nagovoril slovenske medije.

Program obiska predsednika republike Boruta Pahorja se bo sklenil s svečanim kosilom, ki ga bo v prostorih Prefekture priredil predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella. 

Predsednika republike bosta na obisku v Italiji spremljala minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Italijanskega predsednika Mattarello bo spremljal minister za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Luigi Di Maio, na Prefekturi pa bosta prisotna tudi Luciana Lamorgese, ministrica za notranje zadeve, in Gaetano Manfredi, minister za Univerzo in raziskovanje.


MEDIJSKI PROGRAM OBISKA
11.00Prihod predsednika Republike Slovenije v kasarno Reggimento Piemonte Cavalleria v kraju Opčine, kjer ga pričaka predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella.

Ceremonial sprejema z vojaškimi častmi.


FOTOTERMIN
11.30Prihod predsednikov pred spomenik pri bazoviški fojbi in polaganje vencev obeh predsednikov na spomenik pri bazoviški fojbi. (Bazovica)

FOTOTERMIN
11.50Prihod predsednikov pred spomenik bazoviških junakov in polaganje vencev obeh predsednikov na spomenik bazoviških junakov. (Bazovica)

FOTOTERMIN
12.15Prihod predsednika Republike Slovenije z delegacijo pred palačo Prefekture v Trstu, kjer ga pričaka in pozdravi predsednik Italijanske republike. (Trg Zedinjene Italije 8)

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce
12.20Vročitev odlikovanj gospodu Borisu Pahorju.

- predsednik Italijanske republike vroči odlikovanje Vitez Velikega križa, Red za zasluge Italijanske republike,
- predsednik Republike Slovenije vroči odlikovanje Red za izredne zasluge.


FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce
12.30Podpis Memoranduma o soglasju glede vrnitve Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji ob svečani prisotnosti obeh predsednikov.

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce
12.40Izjavi predsednika Republike Slovenije in predsednika Italijanske republike.

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce
12.50Srečanje obeh predsednikov s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske narodne skupnosti v Sloveniji.

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce
13.15Prihod predsednika Republike Slovenije pred Narodni dom v Trstu, kjer ga pričaka predsednik Italijanske republike (Ul. Fabio Filzi 14, Trst)

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce
natoObisk Narodnega doma obeh predsednikov
- kratek ogled razstave ob 100. letnici požiga Narodnega doma,
- vpis obeh predsednikov v Zlato knjigo.

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce
13.25Odhod predsednika Italijanske republike in nagovor predsednika Republike Slovenije za slovenske medije. (atrij Narodnega doma)OBVESTILO ZA MEDIJE!


Ker zaradi ukrepov za omejitev širjenja virusa covid-19 ne moremo omogočiti udeležbe vsem zainteresiranim medijem na vseh lokacijah, bo omogočen brezplačen dostop do neposrednega prenosa (international streaming), ki se bo izvajal na štirih lokacijah. Če želite dostopati do neposrednega prenosa, pošljite prijavo v angleškem jeziku na naslov raiquirinale@rai.it. Za več informacij se lahko obrnete neposredno na njihovo službo. Dosegljivi so na telefonski številki +39 06 368 63 124.

11.00 - Kasarna Reggimento Piemonte Cavalleria na Opčinah – ceremonial sprejema z vojaškimi častmi
11.25 - Spominsko obeležje pri Bazoviški fojbi - polaganje venca
11.45 - Spomenik bazoviškim junakom - polaganje venca
12.00 - Palača Prefekture v Trstu (Trg Zedinjene Italije 8) - podpis Memoranduma o soglasju glede vrnitve Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji


Fotografije
s posameznih dogodkov bodo brezplačno na voljo na spletnem mestu foto.sta.si/ND100, in sicer takoj po zaključku posameznih fototerminov. Avdio in video posnetki s posameznih lokacij pa bodo na voljo na strežniku na naslovu: ftp://ftp.up-rs.si/.