Predsednik Pahor se je vpisal v žalno knjigo, odprto v spomin žrtvam terorističnega napada v Parizu

Ljubljana, 15. 11. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Pahor je danes obiskal Veleposlaništvo Francoske republike v RS in se vpisal v žalno knjigo, odprto v spomin žrtvam terorističnega napada, ki se je zgodil v Parizu, 13. novembra 2015. Predsednika je na veleposlaništvu sprejel Pierre-François Mourier, francoski veleposlanik v Sloveniji. Ob tem je poudaril, da nedavni dogodki v Franciji terjajo usklajeno in enotno ravnanje mednarodne skupnosti. Po njegovih besedah obisk pri francoskem veleposlaniku ni samo izraz človeške in politične solidarnosti Slovenije s Francijo, ampak ima tudi politično sporočilo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Veleposlaništvo Francoske republike v Republiki Sloveniji in se vpisal v žalno knjigo
Foto: STA

Kot je sicer dejal predsednik, bi bilo nepošteno do ljudi, če bi rekli, da že danes vemo, kako se je treba odzvati, da se take tragedije ne bi ponavljale. A hkrati bi bilo neodgovorno, če se sedaj, "navzlic vsem razlikam, ki smo jim priča v mednarodni skupnosti med državami, ne bi potrudili, da bi se dokopali do take enotnosti in usklajenosti zato, da bi se soočili s to nevarnostjo, jo premagali in znova zavarovali mirno in svobodno življenje, kot si ga zaslužijo ta in bodoči rodovi."

Veleposlanik Mourier se je Sloveniji zahvalil za solidarnost. Kot je dejal, to ni le simbolika, ampak manifestacija solidarnosti države, prijateljev. "Pred dvema dnevoma niso napadli le prijateljev, ampak vse človeštvo. Proti takšnim dejanjem bomo morali odločno ukrepati. Smo v vojni s teroristi in določene odločitve bo treba sprejeti zelo hitro na nivoju Evropske unije," je poudaril veleposlanik Mourier.