SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Nagovor predsednika republike ob dnevu slovenskega krvodajalstva

Ljubljana, 4. 6. 2021 | govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, ob dnevu krvodajalstva, nagovoril državljanke in državljane.Besedilo nagovora predsednika republike (Velja govorjena beseda!)

"Spoštovani gospe in gospodje,

krvodajalstvo je najbolj množična in plemenita oblika solidarnosti in v Sloveniji ima zares dolgoletno in ugledno  tradicijo. Krvodajalstvo je med nami postalo vrednota, ki se prenaša med generacijami in ni se še zgodilo, da bi kdo, ki je kri potreboval, ostal brez nje. Kri pa, kljub napredku znanosti in medicine, ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše darilo, ki ga lahko človek podari sočloveku. Ponosen sem, da so vrednote solidarnosti, sočutja
in človečnosti med nami tako zelo doma - so steber naše skupnosti, delajo jo boljšo, plemenitejšo in bolj trdno.

Za nami je posebno leto, ki je temeljito spremenilo naš način življenja. Ni pa spremenilo vaše predanosti in neomajnega poslanstva darovanja krvi. Kljub epidemiji covida-19 krvi za zdravljenje bolnikov ni nikdar primanjkovalo.

Kdor reši eno življenje, reši cel svet. Ob dnevu slovenskega krvodajalstva se v svojem imenu, v imenu države in v imenu vseh naših ljudi zahvaljujem krvodajalkam in krvodajalcem, ki anonimno, prostovoljno in neplačano z darovano krvjo, plazmo ali celicami rešujete življenja. Darovanje krvi je humanitarna gesta brez primere. Zato si želim, da bi se za krvodajalstvo odločalo še več ljudi.


Krvodajalci ste naš vzor in navdih. Ob vašem prazniku vam želim sporočiti, da se vašega plemenitega poslanstva zavedamo, vas občudujemo in se vam zahvaljujemo."