Predsednik republike v Mirni: "Potrudimo se za enotnost in sodelovanje"

Mirna, 14. 4. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti v počastitev tisočletnice prve omembe reke Mirna. Občina Mirna je ena najmlajših slovenskih občin, na današnji slovesnosti pa so prvikrat uradno predstavili svoje simbole: Mirna ima grb, zastavo in kot ena redkih slovenskih občin tudi svojo himno, ki se imenuje "Nov začetek".

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti v počastitev tisočletnice prve omembe reke Mirna
Foto: Nebojša Tejić/STA

Nocojšnja slovesnost je uvod v enotedenski niz prireditev v počastitev visokega jubileja prve omembe reke Mirna. Dušan Skerbiš, župan občine Mirna, je v svojem govoru predstavil ključne projekte, s katerimi je občina upravičila svojo samostojnost. Kljub »mladosti« so v zadnjih šestih letih izvedli nekaj velikih projektov, med največje pa zagotovo sodi projekt »Mreža postajališč za avtodome«, ki ga vodi in koordinira prav ta občina, povezuje pa štirinpetdeset (54) slovenskih občin v svojevrsten promocijski produkt za popotnike z avtodomom.

Pomen grba občine Mirna je predstavil dr. Ferdinand Šerbelj, muzejski svetnik Narodne galerije, ki je poudaril, da je grb estetsko in preudarno oblikovan v okvirih heraldične znanosti. Dejal je, da bodo k njegovemu ugledu v prihodnje največ prispevali prav Mirnčani – s svojim delom, domoljubjem in zagovarjanjem vrednot sodobne družbe.

Predsednik Republike Slovenije, slavnostni govornik slovesnosti, se je zahvalil županu Skerbišu za povabilo ob tako visokem in pomembnem jubileju. "Uspeli ste ustvariti najboljše možne pogoje za današnjo generacijo. A zdaj smo se dolžni vprašati, kako ustvariti pogoje za prihodnje generacije, da bodo lahko naši otroci živeli življenje v mirnem, zdravem in kakovostnem okolju, da bodo lahko izsanjali svoje sanje in si ustvarili družine," je dejal predsednik republike in priznal, da glede prihodnosti nima odgovorov na vsa vprašanja, a da so izkušnje preteklosti izjemno dragocene, iz njih črpamo znanje za potrebe sedanjega in prihodnjega časa. Predsednik Pahor se je ozrl na več kot stoletno zgodovino slovenskega naroda, ki je prestal dve svetovni vojni, osamosvojitveno vojno in tudi različne oblike vladavine. "Zgodovina nas je naučila, da je življenje polno dramatičnih sprememb. Kot predsednik republike vas pozivam, da se prav iz preteklosti naučimo pomembnega nauka: ko smo bili kot narod razdeljeni, ko je med nami prevladalo sovraštvo, je generacija tistega in prihodnjega časa plačala visoko ceno za to zmotno ravnanje. Ko pa bili zmožni premagati razlike, ki so med nami, in smo stopili skupaj, smo dosanjali svoje sanje. To naj nam daje vedeti, da je za prihodnost, za varno in kakovostno življenje naših otrok, pomembno spoznanje iz preteklosti - da moramo sodelovati in biti enotni. Potrudimo se za to," je dejal predsednik republike Borut Pahor.

Ob zaključku govora je predsednik Pahor županu Skerbišu izročil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike.

V kulturnem programu so se predstavila kulturna društva, med njimi tudi Občinski pihalni orkester Trebnje, ki letos obeležuje devet desetletij aktivnega delovanja.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti v počastitev tisočletnice prve omembe reke Mirna
Foto: Nebojša Tejić/STA