SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob stoletnici Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

Ljubljana, 24. 9. 2019 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je nocoj udeležil slavnostne akademije ob stoletnici Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Predsednik republike je imel ob tej priložnosti nagovor.

Predsednik Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob stoletnici Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju je besedilo nagovora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

"Spoštovani gospod dekan,
cenjeni profesorji in študentje
te in prejšnjih generacij,
visoki gostje,
gospe in gospodje,

Spoštovani gospod dekan,

sprejmite, prosim, iskrene čestitke ob vaši imenitni obletnici, v mojem imenu, v imenu države, in, kolikor mi položaj omogoča, v imenu vseh naših ljudi.

Spoštovani,

letos praznujemo 100. obletnico ustanovitve Univerze v Ljubljani. Enak jubilej letos praznuje tudi 5 fakultet, njenih ustanoviteljic, zaslužnih za njen nastanek. Med njimi je vaša, Filozofska fakulteta.

Posebnost vloge Filozofske fakultete pri ustanovitvi Univerze v Ljubljani in njenem kasnejšem stoletnem delovanju je v njenem širšem humanističnem poslanstvu.

Na vaši fakulteti gre razen za običajen študij za različna profesionalna področja tudi za najbolj občutljive teme narodovega razvoja, od jezika do zgodovine in vsega vmes.

Tudi zato ste bili ves čas predmet posebnega javnega zanimanja. Sem in tja je šlo v zgodovini fakultete za neposredno politično poseganje v vašo avtonomijo ali za posredne pritiske na vašo izobraževalno in širšo družbeno vlogo.

Toda ves ta čas ste se rodovi pedagogov in študentov trudili ohraniti in okrepiti znanstveno, družbeno in čisto človeško samostojnost in neodvisnost. To je bilo in ostaja pomembno, tako za vaše znanstveno in pedagoško delo, kot za širše intelektualno in družbeno angažirano humanistično poslanstvo.

Spoštovani,

razlogi, zaradi katerih je Filozofska fakulteta bila v okviru Univerze v Ljubljani vedno nekaj posebnega, se v novih razmerah izkazujejo na nov način. Nocoj smo, površno, za potrebe današnje svečanosti, že dejali, da se Filozofska fakulteta ukvarja z najbolj temeljnimi vprašanji narodnega obstoja in razvoja, od jezika do zgodovine in vsega vmes.

Potemtakem je na dlani, da si tudi najširša javnost želi slišati vaša premišljevanja o prihodnosti tega razvoja v pogojih odprte družbe in globalnega sveta. Slovenija je danes suverena država, ki je po svoji volji enakovreden del združene Evrope, dejavnik v mednarodni skupnosti.

Jezik, identiteta, odprtost, migracije in asimilacije, graditev in razpad družbenega soglasja. Kako naj se znajdemo kot posamezniki in kot skupnost, kako naj sploh razumemo novo nastale razmere in kakšne alternative imamo za svoje izbire in ravnanja?

Kolikor je Filozofska fakulteta v zadnjih 100 letih pomagala razumeti čas in ga spreminjati, bo to poslanstvo za naš intelektualni, narodni, državni in občečloveški razvoj v naslednjih 100 letih še bolj zahtevno, kompleksno in nenadomestljivo.

Spoštovani,

čeprav sodim med tiste, ki v razvoju novih tehnologij vidijo veliko priložnost za reševanje starih in novih problemov posameznika in družbe, nikoli ne podcenjujem pomena humanistične inspekcije, analize in razlage družbenih fenomenov, ki jih nove tehnologije sproti proizvajajo.

Nasprotno. Zdi se, da se teža tega znanja zelo povečuje. Ni prvič, pravzaprav je precej običajno, da politika regulira nove družbene odnose z zamikom. Zamik, zamuda pri regulaciji, ki smo ji priča v času digitalne preobrazbe, je še bolj izrazito rezultat elementarnega nerazumevanja sprememb, ki jih proizvaja. Običajno zamike ali zamude znamo razložiti s političnimi interesi. Zdaj se ne moremo znebiti občutka, da gre poleg tega še za ogromno neznanja in nerazumevanja, kar predstavlja čudovito zmes za improvizirane slabe rešitve.

S tega vidika menim, da humanistični študij in znanost tematizirata najbolj vitalna vprašanja našega vsestranskega razvoja.

V tem smislu je bilo prvih 100 let razvoja Filozofske fakultete zanimivih, plodnih in razburkanih, toda zdi se, da je to skoraj nič v primerjavi z naslednjimi 100 leti, ki so se že začela.

Potrebujemo vas. Želimo vam veliko uspeha."