Kandidat za namestnika predsednika KPK mag. Uroš Novak, dokončna odločitev predsednika po njegovi javni predstavitvi

Ljubljana, 27. 2. 2018 | sporočila za javnost

Po pogovoru z izbirno komisijo za izbiro namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, po preučitvi poročila izbirne komisije in opravljenem razgovoru s kandidatom se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odločil, da se bo javnosti kot kandidat za namestnika predsednika KPK predstavil mag. Uroš Novak.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo ukaz o imenovanju podpisal po javni predstavitvi, če bo kandidat mag. Uroš Novak tudi pred javnostjo upravičil visoka pričakovanja.

Predsednik republike je 15. januarja 2018 od članov izbirne komisije za izvedbo ponovnega postopka za izbiro namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije prejel poročilo o delu in seznam treh primernih kandidatov za funkcijo namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Mag. Uroša Novaka je za primernega kandidata za namestnika predsednika KPK ocenila tudi izbirna komisija v takratni sestavi v postopku leta 2014.

Javna predstavitev kandidata za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije mag. Uroša Novaka bo potekala 1. marca 2018, ob 11. uri v Predsedniški palači. Predstavitev bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

To bo osemnajsta javna predstavitev kandidatov predsednika republike za visoke državne funkcije in je postala običaj. Za javno predstavitev kandidatov se je predsednik republike odločil, ker prispeva k preglednosti in kvaliteti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti. Hkrati pa takšna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih odloči državni zbor oz. jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike.