SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Horjulu: "Imamo pravico biti ponosni na vse, kar nam je v petindvajsetih letih uspelo."

Ljubljana, 13. 5. 2016 | sporočila za javnost, govori

V občini Horjul je danes potekala osrednja prireditev v počastitev občinskega praznika, praznovanja 155. letnice šolstva v Horjulu, 40. obletnice izgradnje sodobne osemletne osnovne šole in 10. obletnice izgradnje vrtca Marjetica.

Povezovanje generacij, znanje, delavnost, odgovornost, prijateljstvo in strpnost so vrednote, za katere si v občini prizadevajo. To je v svojem nagovoru poudaril Janko Prebil, župan občine Horjul. Primož Garafol, ravnatelj Osnovne šole Horjul, pa je dejal, da je poglavitni cilj izobraževanja razvoj posameznika v samozavestno, odgovorno in strpno osebnost, naloga šole je mladim podati temeljno znanje in jih pripraviti na življenje.

V občini Horjul je potekala osrednja prireditev v počastitev občinskega praznika, praznovanja 155. letnice šolstva v Horjulu, 40. obletnice izgradnje sodobne osemletne osnovne šole in 10. obletnice izgradnje vrtca Marjetica.
Foto: Daniel Novaković"Najprej, spoštovani župan, prejmite prisrčno zahvalo za povabilo ob praznovanju vaših številnih velikih jubilejev. Da lahko danes tukaj z vami, občankami in občani delim zgodbe sedanjosti in prihodnosti," je dejal predsednik republike in v nadaljevanju ponovil svoje stališče glede prispevka občin k razvoju Slovenije: "Razvoj občin, ki jih obiskujem, me je prepričal, da je projekt lokalne samouprave eden izmed največjih strateških projektov v času tranzicije - je projekt, ki se je obnesel. Danes občine izpolnjujejo poslanstvo, za katero so bile ustanovljene: predstavljajo generator razvoja in so pomembno pripomogle k temu, da se je gospodarska kriza v kakovosti življenja ljudi poznala manj, kot bi se sicer." V nadaljevanju je predsednik republike svoje besede namenil ravnatelju in učiteljskemu zboru Osnovne šole Horjul: "Če smo še leta nazaj menili, da je ključno poslanstvo šolskega sistema izobraževanje, lahko danes rečemo, da je šola tudi prostor vzgoje otrok v ustvarjalne osebnosti, brez katerih si ne znamo predstavljati svetle prihodnosti." V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije pa je predsednik poudaril pomen strpnosti in sožitja, spoštovanja razlik med nami, še zlasti tistih, ki se zdijo nepremostljive, da znamo z njimi živeti in jih s pametnimi kompromisi tudi presegati: "Če želimo na prihodnost gledati z upanjem, nam ne preostane drugega, kot da storimo vse, kar je v naši moči in se potrudimo živeti skupaj v sožitju. Da med nami ohranjamo mostove sodelovanja. Če bomo v odločilnih trenutkih kot narod stopili skupaj, potem se našim otrokom ni treba ničesar bati, saj bomo vse prihodnje preizkušnje opravili z odliko in v prid naših narodovih stremljenj."

Ob zaključku nagovora je predsednik Pahor županu Prebilu izročil slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije z besedami: »Imamo pravico biti ponosni na vse, kar nam je v petindvajsetih letih uspelo."

Skozi kulturni program slovesnosti sta več kot sedemsto zbranih popeljala Pavle Ravnohrib, priznani slovenski filmski in gledališki igralec, ter Maja Seliškar, učenka Osnovne šole Horjul. Program so soustvarjali učenci osnovne šole in najmlajši iz vrtca Marjetica, ki jih je predsednik republike nato še posebej pozdravil in si ogledal njihove likovne stvaritve na razstavi na temo čebelarstva.