Predsednik republike Borut Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Romunije Titusa Corlăţeana

Ljubljana, 5. 11. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel ministra za zunanje zadeve Romunije Titusa Corlăţeana z delegacijo. Predsednik republike Borut Pahor in minister Corlăţean sta govorila predvsem o poglobitvi sodelovanja na gospodarskem področju in se strinjala, da je še veliko priložnosti za poglobitev sodelovanja predvsem na področju informacijsko komunikacijske tehnologije, lesno ter živilsko predelovalne industrije, na področju proizvodnje in prodaje farmacevtskih izdelkov ter na prometno-logističnem področju. Sogovornika sta ocenila, da so odnosi med državama sicer dobri, prijateljski ter brez odprtih vprašanj.

Sogovornika sta izmenjala stališča glede aktualnih razmer v Evropski uniji, s poudarkom na ekonomsko-socialnih razmerah. Minister se je predsedniku Pahorju iskreno zahvalil za dosedanjo podporo Slovenije pri vstopu Romunije v schengensko območje in prosil, da jo na tej poti podpira še naprej.

Predsednik republike Borut Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Romunije Titusa Corlăţeana
Foto: Daniel Novakovič/STA

Minister Corlăţean je pozdravil pobudo "Brdo Process", ki je zelo pomembna pobuda k ostalim oblikam regionalnega sodelovanja. Sogovornika sta se strinjala, da je regionalno sodelovanje nujno za pospešitev gospodarskega razvoja ter stabilnosti v regiji, k čemur prispeva tudi omenjena pobuda. Minister je v pogovoru izpostavil tudi pomembnost vrha vzhodnoevropskega partnerstva, ki bo potekal ta konec meseca v Vilniusu, kjer se pričakuje podpis pridružitvenega in prostotrgovinskega sporazuma z Ukrajino.