Državniški obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Helenski republiki

Atene, 5. 12. 2018 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo 4. in 5. decembra 2018 na povabilo grškega predsednika Prokopisa Pavlopoulosa mudil na državniškem obisku v Helenski republiki.

Namen obiska je utrditi dobre in prijateljske odnose med Slovenijo in Grčijo ter potrditi njuno evro-atlantsko zavezništvo. Sredozemski državi, članici Evropske unije in zveze NATO sta v 26 letih vzpostavili stabilen politični dialog, predvsem kar zadeva podobne interese v regiji Zahodnega Balkana, Sredozemlja in znotraj evro-atlantskega okvira, kjer Grčija in Slovenija delita številne vrednote in stališča.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v okviru obiska srečal z gostiteljem, predsednikom Helenske republike Prokopisom Pavlopoulosom, predvidena so še srečanja s predsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve Alexisom Tsiprasom, predsednikom grškega parlamenta Nikosom Voutsisom in z vodjo glavne opozicijske, desnosredinske stranke Nova demokracija Kyriakosom Mitsotakisom.

Predsednika republike bosta na obisku spremljala minister za kulturo Republike Slovenije Dejan Prešiček in državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Dobran Božič.

Predsednik Pahor bo z grškimi sogovorniki naslovil aktualna vprašanja o prihodnosti in enotnosti Evropske unije, dogovoru o izstopu o izstopu Združenega kraljestva in prihodnjem večletnem finančnem okviru EU, migracijski problematiki, gospodarsko-finančnih izzivih in drugih mednarodnih temah. Poseben poudarek bo na izmenjavi ocen glede aktualnega razvoja dogodkov v regiji Zahodnega Balkana.

Uradni del obiska se bo začel 4. decembra dopoldne s položitvijo venca na grob neznanemu junaku pred grškim parlamentom. Sledilo bo uradno srečanje predsednika Pahorja z gostiteljem, predsednikom Pavlopoulosom. Zvečer pa bo v predsedniški palači potekala slavnostna večerja, ki jo predsedniku Pahorju v čast prireja predsednik Pavlopoulos.

Predsednika obeh držav sta prevzela pokroviteljstvo nad razstavo o življenju in delu slovenskega slikarja Jurija Šubica, ki jo bosta v Numizmatičnem muzeju v Atenah otvorila ministra za kulturo RS in HR, in poteka  v organizaciji Narodne galerije in slovenskega veleposlaništva v Atenah. Šubicove poslikave so najpomembnejša kulturna dediščina slovenske umetnosti na grških tleh.

Drugi dan obiska bo predsednik Pahor obiskal Nafplion na Peloponezu, kjer bo na posebni slovesnosti odkril spominsko ploščo Ioannisu Kapodistriasu, prvemu guvernerju moderne Grčije, katerega predniki izvirajo iz Kopra. Ioannis Kapodistrias pooseblja simbolno vez med Slovenijo in Grčijo. Odkritje spominske plošče s strani slovenskega predsednika pa pomeni potrditev prijateljstva med državama in podporo vrednotam evropskega povezovanja. Grčija je leta 2001 v znak prijateljstva Sloveniji podarila kip Ioannisa Kapodistriasa, ki stoji v Kopru, po njem se imenujeta tudi trg in ulica v Kopru.


V primeru, da bi želeli spremljati obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Helenski republiki, vas prosimo, da na elektronski naslov urska.rozec@predsednik.si in rok.zagorski@gov.si najkasneje do petka, 30. novembra 2018, do 12.00 ure, sporočite ime novinarja/novinarke in kontakt za akreditacije (NUJNO elektronski naslov in številka mobilnega telefona). Vse stroške poti novinarjev, ki bodo spremljali predsednika republike na tem obisku (letalo, hotel), krijejo medijske hiše same.