Predsednik republike v Vojniku: "Ljudje smo tisti, ki naredimo uspešno skupnost."

Ljubljana, 30. 9. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil osrednje slovesnosti ob prazniku občine Vojnik, kjer je bil slavnostni govornik. Pred osrednjo slovesnostjo se je predsednik republike v Sorževem mlinu pri Novi Cerkvi srečal s članicami in člani Društva Izvir, ki ob prazniku občine že deseto leto zapored pripravlja projekt "Teden prijaznosti in dobrih dejanj", katerega poslanstvo je širiti prijaznost, dobroto in odprtost do vseh ljudi.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil osrednje slovesnosti ob prazniku občine Vojnik, kjer je bil slavnostni govornik.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na povabilo društva Izvir se je predsednik republike srečal s članicami in člani društva ter krajani vasi Nova Cerkev. V imenu društva ga je pozdravila gospa Milica Kočevar, ki se je predsedniku Pahorju zahvalila za obisk ter dejala, da si njihovo društvo prizadeva krajanom in širši družbeni skupnosti izboljšati kakovost življenja in medsebojnih odnosov. Predsednik Pahor se je zahvalil za prisrčen sprejem in dejal, da je njihovo poslanstvo brezčasno, saj je tudi sam prepričan, da le prijaznost rodi prijaznost. Sledilo kratko druženje s krajani, ki so se zbrali na starodavni domačiji Soržev mlin, kulturni program pa je popestrila otroška folklorna skupina.

Predsednik republike se je nato udeležil slovesnosti ob občinskem prazniku občine Vojnik, ki letos praznuje dvajset let obstoja. V slavnostnem nagovoru je predsednik republike v svojem imenu in v imenu vseh naših ljudi, zbranim čestital ob prihajajočem občinskem prazniku. "S trdim in vizionarskim delom je občina Vojnik štirikratna nosilka priznanja 'planetu zemlja prijazna občina', ponašate se z nazivom 'mladim, prostovoljcem in čebelam prijazna občina'," je govor pričel predsednik Pahor in spomnil na začetke oblikovanja lokalne samouprave. "Danes, dvajset let kasneje, lahko z velikim zadovoljstvom ugotovim, da so prav občine tiste, ki so v času krize odigrale nenadomestljivo vlogo. Tisto, kar vas od nekdaj odlikuje, je občutek za skupnost. Prihodnost gradite na tistem, kar je ljudem skupnega. Le tako se lahko soočate z izzivi na moderen način in v zadovoljstvo občanov," je dejal predsednik republike. Ob koncu slavnostnega nagovora je podal tudi svoj pogled na prihodnost Slovenije. Dejal je, da smo krizo uspeli premagati zavoljo človeškega kapitala. "Ljudje smo tisti, ki naredimo uspešno skupnost. Kot predsednik republike lahko rečem, da pri tem ne gre le za vizijo ekonomskega napredka, tehnološkega preboja ali želje biti v krogu najuspešnejših držav. Gre za zavedanje, da ne moremo imeti ene države in dveh domovin. Zato moramo razumeti, da med nami obstajajo razlike, a moramo najprej gledati na to, kar nas povezuje. Naša dolžnost je, da našim otrokom prepustimo boljšo prihodnost, mir in varnost. To jim bo omogočalo, da bodo lahko izsanjali svoje sanje," je govor zaključil predsednik republike Borut Pahor.

Ob tej priložnosti so podelili tudi priznanja najuspešnejšemu zlatemu maturantu ter študentki magistrskega študija, ki je magisterij prava zaključila z odliko, županova priznanja ter bronaste in srebrne grbe občine. Zlati grb občine pa je iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prejel Benedikt Podergajs, nekdanji župan, ki je občino vodil dvajset let.