Predsednik republike sprejel predsednika Kitajske akademije znanosti prof. dr. Baija Chunlija

Ljubljana, 14. 7. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na pogovor sprejel predsednika Kitajske akademije znanosti prof. dr. Baija Chunlija, ki ga je spremljal njegov gostitelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akademik prof. dr. Tadej Bajd.

Na pogovoru je predsednik republike povedal, da sta Slovenija in Kitajska prijateljici in da je posebej vesel, da lahko sprejme najvišjega predstavnika kitajske znanosti, saj tako pokažemo, da imamo in želimo razvijati sodelovanje vseh, tudi najzahtevnejših področij. Predsednika obeh akademij sta predsedniku republike predstavila načrte za medakademijsko sodelovanje, ki že poteka na področju krasoslovja, razširili pa ga bodo še na področje biomedicine in izmenjave raziskovalcev. Predsednik republike je v pogovoru dejal, da bi se zavzel tudi za vse številčnejšo izmenjavo študentov. Predsednik Kitajske akademije znanosti se je z naklonjenostjo odzval na predlog predsednika Republike Slovenije, da bi v Pekingu izdelali repliko Hallersteinovega astronomskega instrumenta in bi jo v Ljubljani lahko na javnem prostoru postavili kot spomenik slovensko-kitajskemu prijateljstvu in hkrati spomenik slovenskemu astronomu Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu (1703-1774), ki je kot misijonar deloval na Kitajskem.

Na pogovoru pri predsedniku republike so bili navzoči prof. Jinghua Cao, vodja mednarodnega oddelka KAZ, gospod Li Jun, direktor podjetja Sugon, ki deluje v sklopu KAZ, in mag. Tomi Ilijaš, direktor slovenskega podjetja Arctur, ki s podjetjem Sogun sodeluje na tehnološkem razvoju.

Predsednik republike sprejel predsednika Kitajske akademije znanosti prof. dr. Baija Chunlija
Foto: STA/Nebojša Tejić