Predsednik Pahor podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 11. 10. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije

Na posvetih s poslanskimi skupinami konec oktobra formalno o izbiri kandidata za ustavno sodišče, neformalno o kandidatih za guvernerja BS in varuha človekovih pravic


Danes, v četrtek, 11. oktobra 2018, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podpisal ponovni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za položaj guvernerja Banke Slovenije. Poziv predsednika republike bo v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen jutri, v petek, 12. oktobra 2018. S tem dnem bo začel teči tritedenski rok za zbiranje kandidatur, ki se bo iztekel v petek, 2. novembra 2018.

Predsednik Pahor se je za ponovni razpis odločil po lastni presoji, saj mu zakon v takih okoliščinah te odločitve ne nalaga. Predsednik republike pričakuje, da se bodo v tem času prijavili vsi, ki razmišljajo o kandidaturi, izpolnjujejo zakonske pogoje in visoka pričakovanja javnosti.

Predsednik republike se bo sestal z vodji poslanskih skupin konec oktobra. Posvetovanja bodo sicer namenjena izbiri kandidata za ustavnega sodnika, predsednik pa bo posvetovanja z vodji poslanskih skupin izkoristil tudi za pogovore o guvernerju Banke Slovenije in varuhu človekovih pravic.

Poziv za ustavnega sodnika se je iztekel 14. septembra 2018, poziv za varuha človekovih pravic pa se bo iztekel 15. oktobra 2018. Za izvolitev varuha človekovih pravic je potrebna dvotretjinska večina poslank in poslancev.