Predsednik republike Borut Pahor: “Zdravstvena reforma mora ustrezati izzivom današnjega časa”

Ljubljana, 26. 1. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil dobrodelnega koncerta »SRCA ZA HIŠE HOSPICA«, kjer je bil tudi slavnostni govornik.

Predsednik republike se je uvodoma zahvalil številnim prostovoljcem hiše Hospica, ki jim gresta zahvala in spoštovanje številnih družin, katerih svojci so svoje poslednje dni preživeli v Hospicu. Društvo Hospic, tako predsednik, je oralo ledino in si prizadevalo za ohranjanje dostojnosti in dostojanstva človeka.

“Ko sem lani obiskal hišo Hospica, sem bil osupel nad plemenitostjo prostovoljcev, ki v vsakomur, ki obišče hišo, ustvarijo vtis, da je tudi zadnja pot sestavni del življenja in jo je potrebno preživeti na človeka dostojen način,” je dejal predsednik. Poudaril je, da je društvu uspelo spremeniti kulturo dojemanja in dostojnega sprejemanja smrti v družbi. Predsednik je ob tem tudi izpostavil potrebo po celoviti zdravstveni reformi, ki mora ustrezati izzivom današnjega časa, nadgradnja pa naj vključuje tudi prizadevanja tistih, ki ohranjajo kulturo našega življenja. “Primerljive družbe znajo in zmorejo nameniti slovesu življenja večjo mero pozornosti. Nastopil je čas, ko je tudi Slovenija dovolj zrela in odgovorna država, da se lahko s tem sooči na primeren način," je zaključil predsednik.

Predsednik republike Borut Pahor na dobrodelnem koncertu »SRCA ZA HIŠE HOSPICA«
Foto: Nebojša Tejić