dr. Ciril Kržišnik

Medalja za zasluge, vročitev 28. maja 2015

Medalja za zasluge
za izjemen prispevek k razvoju slovenske pediatrične endokrinologije in diabetologije ter prizadevno delo za dobrobit mladih bolnikov

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dr. Cirilu Kržišniku vročil odlikovanje medaljo za zasluge 28. maja 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike Borut Pahor je vročil odlikovanje medaljo za zasluge dr. Cirilu Kržišniku
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Prof. dr. Ciril Kržišnik je svetovno uveljavljeni strokovnjak na področju pediatrične endokrinologije in diabetologije, izjemen pedagog in raziskovalec. Kot eden vodilnih strokovnjakov osrednjih slovenskih zdravstvenih ustanov in teles se je izkazal kot vizionar, ki je postavljal smernice razvoja stroke. Ob tem je bil neomajni glasnik civilne družbe, ki je dolga leta vztrajno delovala za izgradnjo nove pediatrične klinike in izboljšanje razmer za zdravljenje mladih bolnikov iz cele Slovenije.

Po podiplomskem izobraževanju na klinikah v Bostonu, Parizu, Helsinkih, Stockholmu in Wroclawu je dr. Kržišnik kmalu postal vodja Oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike. Sredi 90-ih let je prevzel tudi naloge direktorja oziroma strokovnega direktorja Pediatrične klinike in ju opravljal do leta 2009.

Po zagovoru doktorata je začel učiti pediatrijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani in se s kliničnim in raziskovalnim delom usmeril v Evropo in svet. Sodeloval je pri pomembnih mednarodnih raziskovalnih projektih in postavil Slovenijo na področju pediatrične diabetologije na mednarodni zemljevid – ne le z odmevnimi strokovnimi srečanji in strokovnimi objavami, ampak tudi s svojim prispevkom v mednarodnih skupinah strokovnjakov, ki so določale smernice in cilje državnih programov za svetovno zdravstveno organizacijo ter evropske in regionalne organizacije. Podobo Slovenije kot eno najrazvitejših držav na svetu je dokončno utrdil leta 2003, ko je kot predsedujoči organiziral kongres najstarejšega in najprestižnejšega strokovnega združenja pediatrov.

Kot profesor je bil dobrih dvajset let tudi predstojnik katedre za pediatrijo Medicinske fakultete v Ljubljani. V svojih različnih vlogah je nenehno spodbujal uspeh, vrhunsko znanje in skupno delo za dobrobit bolnika. Njegova dediščina niso le številni vrhunski pediatri in učitelji, znanstvena literatura in ugled Slovenije, pač pa tudi ena najlepših bolnišnic daleč naokoli – nova pediatrična klinika. Zanjo si ni prizadeval le kot strokovnjak, ampak tudi kot aktivni član civilnodružbenega gibanja za izgradnjo klinike, ki je od svoje ustanovitve leta 1994 20 let bdelo nad investicijo in še vedno deluje kot pomoč Pediatrični kliniki.