Predsednik Pahor in udeleženci mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu poudarili pomen zavezanosti miru in strpnosti

Ljubljana, 3. 4. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob 51. mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu sprejel predstavnike slovenskega centra PEN in Odbora pisateljev za mir ter letošnje častne goste srečanja, ki tudi tokrat poteka pod predsednikovim častnim pokroviteljstvom.

Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu je največje neprekinjeno sestajanje pisateljev na svetu. Na tradicionalnem srečanju, ki je pravzaprav predpriprava na letni kongres Mednarodnega PEN, zaseda Odbor pisateljev za mir. V okviru Odbora sogovorniki razpravljajo o miru in aktualnih konfliktih ter svobodi izražanja, predvsem pa Odbor omogoča prostor za dialog pisateljem z vsega sveta - tudi iz regij, ki so v konfliktu.

"Poglejte, kako Bled vsako leto povezuje narode," je dejal hrvaški in slovenski akademik Tonko Maroević, eden izmed letošnjih častnih gostov srečanja. Predsednik republike je predsednici Ifigeniji Simonović in slovenskemu centru PEN izrazil hvaležnost za dolgoleten trud in prizadevanja pri organizaciji srečanj, ki so se jih v preteklosti udeležili številni imenitni literarni ustvarjalci z vsega sveta. Lani je Bled obiskala Nobelova nagrajenka za mir Shirin Ebadi, ki se je s predsednikom republike Borutom Pahorjem in mladimi pogovarjala o pomenu spoštovanja človekovih pravic in enakopravnosti med spoloma.

Predsednik Pahor je z gosti spregovoril o pomenu tradicionalnih srečanj na Bledu in vlogi Odbora pisateljev za mir pri spodbujanju sporočil miru in spoštovanja človekovih pravic. Med drugim so se dotaknili tudi aktualnih družbenopolitičnih vprašanj in odnosov med državami v regiji in širše. Sogovorniki so ob tem poudarili, da čutijo moralno dolžnost pozivati h krepitvi skupnih evropskih vrednot in miru, tudi v luči prihajajočih evropskih volitev. Predsednik republike se je strinjal z njimi in dejal, da ne smemo pristajati na širjenje sovraštva in nestrpnosti, ki vodita v izključevanje in razkroj družbe. 

Letošnjega 51. srečanja mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu se udeležuje okrog petdeset tujih gostov iz petintridesetih držav. Med njimi so častni gostje hrvaški in slovenski akademik Tonko Maroević, srbski pesnik Dragan Jovanović Danilov in japonski pisatelj Hori Takeaki, ki so se udeležili tudi današnjega sprejema pri predsedniku Pahorju.

Predsednik Pahor in udeleženci mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu poudarili pomen zavezanosti miru in strpnosti
Foto: Tamino Petelinšek/STA