Orkester Slovenske vojske

Red za zasluge, vročitev 26. decembra 2016

Red za zasluge
za ohranjanje tradicije vojaških orkestrov na Slovenskem in prispevek k bogati slovenski glasbeni kulturi

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je odlikoval orkester Slovenske vojske. Slovesnost z vročitvijo odlikovanja je potekala v Predsedniški palači 26. decembra 2016. Odlikovanje je iz rok predsednika v imenu celotnega orkestra prevzela umetniška vodja in dirigentka Orkestra Slovenske vojske Andreja Šolar.

V zahvalnem govoru je gospa Šolar dejala, da orkestru, ki letos praznuje 20-letnico delovanja, odlikovanje zelo veliko pomeni. "Je priznanje, da delamo dobro," je dejala ter poudarila, da je kultura pomemben dejavnik v življenju celotne družbe in je odraz nekega naroda. "S svojim delom bomo tudi v prihodnje prispevali k prepoznavnosti slovenske kulture doma in v tujini, kajti glasba je tista, ki seže do srca in je ključ, ki odpira vrata sočutju."

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je odlikoval orkester Slovenske vojske. Odlikovanje je iz rok predsednika v imenu celotnega orkestra prevzela umetniška vodja in dirigentka Orkestra Slovenske vojske Andreja Šolar.
Foto: Stanko Gruden/STA

Utemeljitev:

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996. Pet let po osamosvojitvi je slovenska država vzpostavila kontinuiteto z dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem. Ta sega že v čas Marije Terezije, ko je v Ljubljani začela delovati prva stalna vojaška godba. Z razvojem vojske in orkestrov sta se vloga in dejavnost vojaških orkestrov na Slovenskem spreminjala in razvijala. Dejstvo je, da so vojaški orkestri pomembno soustvarjali slovensko glasbeno kulturo, saj brez vojaških glasbenikov ni bilo pomembnejših prireditev in tudi slovenski filharmoniki niso mogli izvajati večjih glasbenih del brez njihovega sodelovanja.
Danes Orkester Slovenske vojske deluje v sestavi generalštaba za potrebe vojaškega protokola. Je nepogrešljiv del vseh svečanih dogodkov Slovenske vojske, od obletnic njenih enot in zapriseg slovenskih vojakov do državnih proslav in meddržavnih srečanj. Ni dogodka ali praznovanja, na katerem ne bi nastopil orkester v eni od svojih zasedb – bodisi kot véliki koncertni orkester ali pa kot protokolarni orkester, big band, pihalni kvintet, trobilni kvintet, v revijalni ali drugi zasedbi. Poleg tega orkester sodeluje tudi na številnih humanitarnih koncertih in prireditvah lokalnih skupnosti. Visoko izobraženi glasbeniki Orkestra Slovenske vojske z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvarijo vzdušje dovršenosti dogodkov, visoke omike in podobo ponosnih pripadnikov Slovenske vojske.
Uspešno pot razvoja orkestra, ki se je v dvajsetih letih delovanja izoblikoval v vitalen, profesionalen in zagnan ansambel, so mojstrsko oblikovali dirigenti njegovih različnih zasedb. Kot zunanji sodelavec je v delo orkestra svoje znanje in bogate izkušnje vtkal tudi skladatelj in dirigent Jože Privšek. Poleg tega so z Orkestrom Slovenske vojske, ki ima povprečno 160 nastopov na leto, radi sodelovali tudi mnogi drugi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine. Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so tudi redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture.
Za svoje vrhunsko delo je Orkester Slovenske vojske leta 1997 prejel bronasto, leta 2008 pa zlato medaljo Slovenske vojske.