Svetovalec predsednika republike za obrambne zadeve mag. Uroš Krek v oddaji "Eppur si Muove" na Radiu Slovenija I.

Ljubljana, 9. 2. 2015 | sporočila za javnost

V ponedeljek, 9. februarja 2015 je mag. Uroš Krek, svetovalec predsednika republike za obrambne zadeve sodeloval v oddaji "Eppur si Muove" na Radiu Slovenija I., katere glavna tema je bila 51. Münchenska varnostnostna konferenca, kjer so državniki iz različnih držav razpravljali o krizi v Ukrajini in boju proti terorizmu ter drugih aktualnih mednarodnih temah. Na münchenski varnostni konferenci je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vodil panelno razpravo o nerešenih sporih v Evropi, še posebej na Zahodnem Balkanu.

Na razpravi so sodelovali Ilham Aliyev, predsednik Azerbajdžana, Irakli Garibashvili, predsednik vlade Gruzije, Aleksandar Vučić, predsednik vlade Srbije, ki je januarja prevzela predsedovanje OVSE in Vesna Pusić, ministrica za zunanje zadeve Hrvaške.

Razprava panelistov je bila osredotočena na vzroke za posamezne nerešene konflikte, pri čemer so udeleženci kot osnovo za iskanje miroljubnih rešitev identificirali vzpostavitev medsebojnega zaupanja. Prav tako so bili mnenja, da je potrebno okrepiti vlogo mednarodnih organizacij, predvsem OVSE pri naslavljanju varnostnih izzivov v Evropi.


Povezava: http://radioprvi.rtvslo.si/2015/02/varnostna-konferenca-v-munchnu-v-znamenju-krize-v-ukrajini-in-boja-proti-terorizmu/