SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Zveza slovenskih glasbenih šol prejela državno odlikovanje

Ljubljana, 13. 11. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je s srebrnim redom za zasluge odlikoval Zvezo slovenskih glasbenih šol za izjemne zasluge pri utrjevanju znanja in razvoju slovenske glasbene kulture ob 200-letnici delovanja slovenskega javnega šolstva.

Odlikovanje je na slavnostnem koncertu v Cankarjevem domu v imenu Zveze slovenskih glasbenih šol (ZSGŠ) prevzel gospod Boris Štih, predsednik zveze, ki se je v imenu veh članic in članov ZSGŠ iskreno zahvalil za čast, zaupanje in podporo njihovemu delu , ki jo je predsednik republike izkazal Zvezi slovenskih glasbenih šol ob 200-letnici delovanja.

Predsednik republike vročil državno odlikovanje Zvezi slovenskih glasbenih šol
Foto: Daniel Novakovič / STA

V zahvalnem nagovoru je gospod Štih poudaril, da bo današnji dan ostal zapisan v zgodovino, saj s slavnostnim koncertom danes obeležujejo izjemne rezultate kakovosti in odličnosti, ki jih dosegajo njihovi učenci. Poudaril je, da se bo zveza še naprej trudila, da bodo lahko po zvezdah odličnosti posegali vsi, ne glede na ekonomski položaj njihovih staršev, saj je bila prva javna glasbena šola ustanovljena prav z namenom, da bi omogočila glasbeno izobrazbo tudi otrokom iz socialno šibkih okolij.

Med ključnimi nalogami zveze je gospod Štih izpostavil nadaljnje odločno in argumentirano zavzemanje za dostopnost glasbenega izobraževanja vsem otrokom. Glasbene šole namreč niso zgolj in samo izobraževalna institucijam, njihove varovance vzgajajo v odlične, zadovoljne prebivalce naše domovine, nudijo jim ozaveščenost v pogledu etike, domovinske pripadnosti in narodne zavesti. Zahvalil se je vsem ravnateljicam in ravnateljem, ki s skupnimi močmi vsak dan znova dokazujejo kaj zmorejo in znajo. "Znanje je bogastvo, ki ga je vredno plemeniti vse življenje, glasba pa je univerzalna energija, ki povezuje vse ljudi sveta," je zahvalni nagovor zaključil gospod Štih.

Predsednik republike je pred vročitvijo odlikovanja priredil sprejem za odlikovanca in goste, kjer je zbrane tudi nagovoril. Zvezi slovenskih glasbenih šol se je v svojem imenu in v imenu države zahvalil za predano in strokovno delo ter za negovanje te veličastne tradicije glasbenega šolstva v Sloveniji. Dejal je, da se lahko z velikim ponosom in občudovanjem ozremo v preteklost ter vidimo globoke korenine glasbenega šolstva na slovenskem.

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor izrazil iskreno hvaležnost za sodelovanje ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije: »Takrat je prišel do izraza impozantni opus vašega dela. Skupaj z vami in z mladimi, ki jih vzgajate, smo dan pred praznovanjem in na dan državnosti priredili sijajne prireditve, ki so navduševale po naši domovini.« Nagovor je predsednik republike sklenil z željo, da naj te slavne tradicije ne prekinejo, četudi so za glasbeno šolstvo sedaj manj prijazni časi: »Prav zaradi izjemne srčnosti in privrženosti nadaljujte po vaših najboljših močeh. Najrazličnejšim talentom omogočite, da se vsepovsod po Sloveniji razrastejo v glasbenike, ki tako ali drugače v naš svet vnašajo svežino, optimizem in upanje. Vse tisto, kar našo družbo dela boljšo, kot posameznike pa malo bolj ambiciozne, samozavestne in pogumne.«

Predsednik republike vročil državno odlikovanje Zvezi slovenskih glasbenih šol
Foto: Daniel Novakovič / STA

Sprejem so z glasbenimi točkami popestrili učenci jazz oddelka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana s skladbami, ki jih pripravljajo bodisi pri individualnem pouku bodisi pri pouku skupinske igre. Poleg interpretacij tako imenovanih jazz standardov veliko časa posvečajo improvizaciji in spontanemu igranju, kar ustvari na vsakem nastopu unikatno obliko izvedbe.

Na slavnostnem koncertu, s katerim je Zveza slovenskih glasbenih šol zaokrožila jubilejno leto posvečeno izjemnim glasbenim dosežkom, so se predstavili Simfonični orkester glasbenih šol, Simfonični orkester konservatorijev in umetniških gimnazij in Simfonični orkester Akademije za glasbo Ljubljana. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je častni pokrovitelj koncerta, ki se je slovesnosti udeležil z gospo Tanjo Pečar.