SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Priložnostni nagovor predsednika Republike Slovenije na sprejemu za predstavnike Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ob praznovanju 70. obletnice konca II. svetovne vojne

Ljubljana, 8. 5. 2015 | sporočila za javnost, govoriPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil slavnostni sprejem za predstavnike Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ob praznovanju 70. obletnice konca II. svetovne vojne.

Priložnostni nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na slavnostnem sprejemu za predstavnike Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ob praznovanju 70. obletnice konca II. svetovne vojne.
Ljubljana, 8. maj 2015

Velja govorjena beseda!

Spoštovane borke in borci NOB,
spoštovani veteranke in veterani vojne za Slovenijo,
predstavniki drugih veteranskih in domoljubnih organizacij,
spoštovani prvi predsednik republike,
spoštovani visoki gostje,
gospe in gospodje.

Najprej in predvsem – osebno, kot predsednik republike v imenu države in kot vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil – najprej in predvsem izrekam iskreno hvaležnost vsem, ki ste nam z uporom obranili in ohranili našo narodno svobodo.

Vaš srčni pogum, domoljubje in žrtvovanje ne bodo nikoli pozabljeni. Mi, srečneži, ki danes uživamo mir, smo vaši veliki dolžniki in ponosni dediči. Skrbeli bomo, da bo vaša slava v našem zgodovinskem spominu večna. In storili bomo vse kar je v naši moči, da ta dragoceni mir ohranimo za naše otroke in vnuke.

Spoštovane gospe in gospodje,

danes je praznik svobode. Ves svobodomiselni svet sedemdeset let kasneje spet podoživlja najbolj iskrene trenutke olajšanja, sreče in upanja ob koncu druge svetovne vojne. Podoživlja konec surovega in zloveščega časa, ki je postavil pod vprašaj najbolj elementarne moralne vrednosti človeške civilizacije. Na koncu je vendarle zmagalo dobro.

Slovenci smo bili na začetku te dramatične morije obsojeni na uničenje. Temu smo se uprli. Partizansko gibanje je bilo izraz domoljubnega upora proti okupatorju. Postalo je sestavni del svetovnega zavezništva proti nacizmu in fašizmu in ga porazilo. V tem smislu je bila narodno osvobodilna borba konstitutivnega pomena za našo nacionalno svobodo.

Brez upora proti okupatorju in zavarovanja naše nacionalne svobode v času druge svetovne vojne, Slovenci pol stoletja kasneje ne bi mogli uresničiti sanj o lastni državi. Prav na današnji dan pred 26 leti je pesnik Tone Pavček navdihujoče in navdušujoče z majniško deklaracijo naznanil prizadevanje za suvereno slovensko državo. In tudi to je bilo potrebno po njeni razglasitvi zavarovati z vojaškim uporom proti okupatorju. Čeprav se imamo Slovenci upravičeno za narod kulture, se moramo vedno z ponosom spominjati junaštva veteranov naših osvobodilnih vojn.

Spoštovani gospe in gospodje,

na slovenskem je bilo obdobje vojne tudi prisvajanja oblasti, ki jo je po vojni vse do demokratične pomladi imela v rokah ena sama partija. Slovenci se tako v času druge svetovne vojne nismo soočali samo z hudo žrtvijo, ki nam jo je zadal okupator, temveč tudi z revolucionarnim in protirevolucionarnim nasiljem med seboj, znotraj narodovega telesa.

Zato je predsednik prve demokratično izvoljene skupščine dr. France Bučar leta 1990 v svojem nastopnem govoru ustrezno dejal: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je hromila in lomila skoraj pol stoletja.«

Ustanovitev lastne države pred skoraj četrt stoletja je v tem smislu predstavljala spravno dejanje par exscellence. Čeprav ima vsak od nas glede narodne pomiritve in glede sprave svoje občutke se mi zdi prav, da si nenazadnje zavoljo naših otrok in vnukov prizadevamo za sožitje in spravo.

Drage Slovenke in Slovenci,
spoštovane državljanke in državljani,

čas je. Čas je, da ne pozabimo, a se pomirimo. Čas je, da zaradi tragičnega narodovega razkola v polpretekli zgodovini danes ne živimo eden proti drugemu, temveč kljub temu eden z drugim in eden za drugega. Kako je mogoče, da smo skoraj tričetrt stoletja po koncu druge svetovne vojne odpustili Nemcem in Italijanom, brat bratu pa ne? Čas je.

Spoštovani,

s sprejemom na predvečer obeležitve konca druge svetovne vojne izražam hvaležnost za pogumen upor proti okupatorju in zmago nad nacifašizmom. Klanjam se vsem, ki so izgubili življenja za svobodo. Skupaj z vsemi našimi ljudmi sem se dolžan zavedati odgovornosti, da žrtve ne bi bile nikoli pozabljene in da se nikoli ne bi spraševali, ali so bile zaman.

Slava jim.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil slavnostni sprejem za predstavnike Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ob praznovanju 70. obletnice konca II. svetovne vojne
Foto: Nebojša Tejić/STA