SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je gostil konferenco "Slovenija 2030 - Spremembe za učinkovito socialno državo"

Ljubljana, 21. 4. 2015 | sporočila za javnost


V razpravi so sodelovali strokovnjaki s področja socialne politike, makroekonomije in nevladnega sektorja, pa tudi praktiki iz centrov za socialno delo in humanitarnih organizacij in tematizirali strukturne spremembe na področjih, ki jih štejemo v socialno državo.Konferenca "Slovenija 2030 - Spremembe za učinkovito socialno državo" je, med drugimi, posvetila pozornost naslednjim vprašanjem:

• Kolikšna naj bo vloga države pri prerazdelitvi tržnih dohodkov oziroma kakšna je primerna davčna obremenitev, da ne bomo ogrozili konkurenčnosti slovenskega gospodarstva na eni strani in socialne države na drugi strani?
• Kateri socialni riziki naj bodo v prihodnje predmet socialnih zavarovanj, katere pa naj prevzame država in jih financira iz splošnih davkov?
• Koliko in katere storitve bo zagotavljala država in jih ne bo prepuščala »nevidni roki trga«? Kakšna naj bo optimalna kombinacija javnih ali zasebnih izvajalcev javne službe, da se izognemo predragemu in neučinkovitemu javnemu sektorju in da hkrati zagotovimo nemoteno oskrbo prebivalcev?
• Kako naj država in njene institucije sobivajo s humanitarnimi organizacijami, da bi bilo blagostanje ljudi čim večje, socialne stiske čim manjše, omejeni resursi pa optimalno porazdeljeni?

Vabilo in seznam udeležencev: