SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob pričetku jubilejnih 25. Tednov vseživljenjskega učenja: “Učenje nas krepi kot posameznika, znanje nas utrjuje kot skupnost”

Ljubljana, 4. 9. 2020 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je bil slavnostni govornik na odprtju jubilejnih 25. Tednov vseživljenjskega učenja, ki je zaradi zdravstvenih razmer potekalo virtualno.

Festival Tedni vseživljenjskega učenja organizira Andragoški center Slovenije (ACS) v sodelovanju z mrežo koordinatorjev in prirediteljev po vsej Sloveniji. Na tem področju smo tako med pionirji kot tudi med najuspešnejšimi izvajalci tovrstnih festivalov učenja v svetu.

Jubilejni Tedni vseživljenjskega učenja bodo potekali od 4. septembra do 9. oktobra 2020.V nadaljevanju je besedilo slavnostnega govora predsednika republike Boruta Pa
horja. Velja govorjena beseda!


»Učenje nas krepi kot posameznika, znanje nas utrjuje kot skupnost«Spoštovani organizatorji Tednov vseživljenjskega učenja,

dragi prijatelji.

Pred nekaj dnevi so učenci in dijaki zakorakali v novo šolsko leto, danes pa boste v »šolske klopi« sedli tudi vi.

Vsi se spominjamo svojega prvega šolskega dne. Spominjamo se zvedavosti in vznemirjenja, ko smo prvič prestopili šolski prag. Morda tudi strahu. Ampak spominjamo se tudi iskrenega navdušenja nad vsemi novostmi, veščinami in znanjem, ki smo se jih bili naučili.

Ogromno smo se naučili. In zato smo se počutili nepremagljive. To nas je navduševalo in želeli smo vedeti več, osvojiti nova znanja in veščine. Iskali smo svojo osebno rast in sledili svojim sanjam.

To je učenje. Je radovednost, je veselje in življenjska radost, je nepremagljiva in neustavljiva moč, ki nikoli ne presahne.

Z znanjem smo nepremagljivi. Nič nas ne more ustaviti. Tudi virus ne. Z učenjem najdemo pot iz temín bíti v zavedanje, kako zelo pomembno in neizogibno je, da se nikoli ne prenehamo učiti.

Učenje nas krepi kot posameznika, znanje nas utrjuje kot skupnost. Spodbuja nas, da delamo dobro, pomagamo drug drugemu ter krepimo in nadgrajujemo svoje znanje in veščine za boljši in lepši jutri.

Dragi organizatorji festivala,

kmalu zatem, ko smo dobili svojo državo, ste prepoznali priložnost in pomen, ki ga ima vseživljenjsko učenje za obstoj in prihodnost naroda in države.

Danes, četrt stoletja kasneje, so Tedni vseživljenjskega učenja nepogrešljiv steber naše skupnosti. Vaš pogum, vztrajnost in domiselnost vas ne uvrščajo zgolj med pionirje festivalov vseživljenjskega učenja, marveč med najuspešnejše prvake tega področja na svetu.

Ponosen in počaščen sem, da vas lahko nagovorim na pragu jubilejnih 25. Tednov vseživljenjskega učenja. Dovolite mi, da vam ob obletnici iskreno čestitam in se vam v svojem imenu kot tudi v imenu ljudi, ki jih imam čast predstavljati, iskreno zahvalim za pomembno poslanstvo, ki ga opravljate.

Čas, v katerem živimo, je poseben. Od nas terja, da se prilagodimo novim razmeram in najdemo nove načine, da se družimo. V teh razmerah se še posebej zavedamo, kako zelo pomembno je, da krepimo in nadgrajujemo svoje znanje in veščine. Festival ste prilagodili sedanjim razmeram, zavedajoč se, da je v tem času še bolj pomemben za ljudi in za skupnost. Vsi smo vam zato neskončno hvaležni.

Sprejmite, prosim, moje iskrene čestitke z najboljšimi željami za vašo in našo prihodnost.