SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: Dan Slovenske vojske je praznik slovenske države

Maribor, 15. 5. 2013 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v vojašnici generala Maistra v Mariboru udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske, ki je potekala pod sloganom »V koraku s časom – za izzive prihodnosti«.

Predsednik Borut Pahor je pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske izrazil čast, da je njihov vrhovni poveljnik in jim čestital za njihov praznik tudi v imenu vseh ljudi, med katerimi Slovenska vojska zaradi svoje moralne čvrstosti, profesionalnosti in domoljubne predanosti uživa polno zaupanje, kar je v teh časih razlog za upravičeno samozavest in ponos. V svojem govoru je predsednik izrazil prepričanje, da Slovenska vojska uživa med ljudmi veliko mero zaupanja tudi zato, ker v velikih naravnih in drugih nesrečah vedno priskoči ljudem na pomoč, kar je predsednik še posebej poudaril kot pomembno usmeritev za delo Slovenske vojske tudi v prihodnje. Novo bo tudi, da bo odslej za vsak državni praznik pred glavnim vhodom v Predsedniško palačo postrojena častna garda Slovenske vojske.
Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske v Vojašnici generala Maistra v Mariboru
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik se je v današnjem govoru dotaknil nacionalne zavesti in dejal, da je "dan Slovenske vojske praznik slovenske države. Slovenci zase radi rečemo, da nas je skozi zgodovino ohranjala in oblikovala zlasti kultura, čeprav to nič ne zmanjšuje pomembnosti našega poguma in sposobnosti, da smo se okupatorjem uprli tudi z našo lastno vojaško silo. Nazadnje se je to zgodilo poleti leta 1991, ko je bila slovenska vojska uporniška pest obrambe samostojnosti novo nastale slovenske države. Vi ste ponosni dediči te slavne tradicije."

Dotaknil se je tudi aktualne krize in dejal, da bo »pot očitno težja in daljša, kot si jo je kdorkoli predstavljal, saj je najvažnejši pogoj za uspeh, da sicer spoštujemo razlike med nami, gradimo pa na tistem kar nam je skupnega«. Na koncu je predsednik opozoril na to, da »so zgodovinska obdobja, ko je politična enotnost stvarna moč in sila za rešitev velikanskih problemov in zdaj je tako obdobje«, zato imamo samo dve možnosti, »ali se vdamo in bodo namesto nas o nas odločali drugi, ali pa se pogumno upremo in se skupaj izvlečemo iz tega nevarnega obroča. Ta odločitev je še vedno samo naša,« je dodal predsednik republike.

Predsednik Pahor je pregledal gardo Slovenske vojske in se z minuto molka skupaj z navzočimi poklonil spominu vsem, ki so padli za domovino. Višji vodnik Damir Milčinovič mu je častno predal tudi tulec izstreljene topovske granate.

Govor predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Republike Slovenije Boruta Pahorja na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske:

Spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,

danes je vaš dan. Danes je vaš praznik. Sprejmite, prosim, moje iskrene čestitke. Položaj predsednika republike pa mi omogoča, da vam prenesem tudi čestitke vseh naših ljudi. Zaradi vaše moralne čvrstosti, profesionalnosti in domoljubne predanosti uživate njihovo polno zaupanje. To pa je nekaj, kar je zlasti v teh zahtevnih časih razlog za upravičeno samozavest in ponos. V veliko čast mi je, da sem vaš vrhovni poveljnik.

Dan Slovenske vojske je praznik slovenske države. Dejstvo, da se država težko pobira iz krize, prav nič ne zmanjšuje slavnosti in slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske. Prav nasprotno.

Slovenski vojski gre zasluga, da kljub omejenim finančnim in drugim okoliščinam;
prvič, te ne vplivajo na zagotavljanje naše nacionalne varnosti;
drugič, da omogoča usposobljenost, pripravljenost in varnost pripadnikov Slovenske vojske v misijah po svetu;
in tretjič, da še bolj prizadevno pomaga našemu prebivalstvu v primeru naravnih in drugih nesreč.

Dan Slovenske vojske je praznik slovenske države. Slovenci zase radi rečemo, da nas je skozi zgodovino ohranjala in oblikovala zlasti kultura. Toda to prav nič ne zmanjšuje pomembnosti našega poguma in sposobnosti, da smo se okupatorjem uprli tudi z našo lastno vojaško silo. Nazadnje se je to zgodilo poleti leta 1991, ko je bila slovenska vojska uporniška pest obrambe samostojnosti novo nastale slovenske države. Vi ste ponosni dediči te slavne tradicije.

Spoštovani,

rad bi se vam posebej zahvalil, ker v omejenih finančnih okvirih reformirate organiziranost tako, da ste maksimalno profesionalno usposobljeni in motivirani. Moč nacionalnega ponosa se ne meri z velikostjo držav ali močjo njihovih vojska.

Nacionalni ponos, domoljubje in vaša pripravljenost služiti domovini niso nič manjši od tistih v veliko večjih državah z daljšo vojaško tradicijo. V tem smislu ste v kratkem času dobrih dveh desetletij zgostili vse naše zgodovinske izkušnje v moralno trdnost, na katero se lahko v celoti zanesemo.

Opravljate vojaške misije v tujini v imenu mednarodnega miru, varnosti in stabilnosti. Ne znam vam v celoti prenesti mojih zelo vznesenih občutkov vsakič, ko svetovni državniki zelo iskreno, z občudovanjem govorijo o vaši usposobljenosti, profesionalnosti in vestnosti. Prosim, na današnji dan Slovenske vojske, sprejmite moje posebne čestitke za vašo predanost v misijah. Pomembno prispevate k mednarodnemu ugledu naše države.

Ni čudno, da kot ena redkih institucij države uživate med ljudmi veliko mero zaupanja. To si lahko razložimo tudi s tem, da jim zgodaj priskočite na pomoč v velikih naravnih in drugih nesrečah. Na zadnjem sestanku z obrambnim ministrom in načelnikom generalštaba sem med drugimi usmeritvami za delo v prihodnje posebej podčrtal vlogo Slovenske vojske v čimprejšnji in čim večji pomoči civilnemu prebivalstvu v primeru nesreč.

Takrat vas naši ljudje zaradi vaše organiziranosti in opremljenosti še posebej potrebujejo. Nedavno so mi v Oplotnici pri Slovenski Bistrici župan in krajani z velikim navdušenjem pripovedovali kako hitro in imenitno ste postavili pontonski most. Naj bo ta most ne samo stvarna temveč tudi simbolna metafora vpetosti Slovenske vojske v našo družbo. Tudi zato je vaš praznik naš skupen praznik.

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,

niste samo vojaški profesionalci, ampak tudi državljani, ki jih, kot veliko večino ostalih, pestijo posledice hude krize. Tudi med vami so stiske in dvomi. Hvaležen sem vam, da se to pri vašem poslanstvu ne pozna. Vendar sem hkrati dolžan razumeti, da se tudi vi sprašujete, kako se bo vse skupaj končalo.

Na koncu bomo uspeli. Pot pa bo očitno težja in daljša, kot si jo je kdorkoli predstavljal. Najvažnejši pogoj za uspeh je, da sicer spoštujemo razlike med nami, gradimo pa na tistem kar nam je skupnega. So zgodovinska obdobja, ko je politična enotnost stvarna moč in sila za rešitev velikanskih problemov. Zdaj je tako obdobje.

Kriza je trdovratni nasprotnik, ki nam nič ne prizanaša. Po petih letih je vse bolj jasno, da imamo samo dve možnosti. Ali se vdamo in bodo namesto nas o nas odločali drugi, ali pa se pogumno upremo in se skupaj izvlečemo iz tega nevarnega obroča. Ta odločitev je še vedno samo naša.

Če bi našo stvarno suverenost zapravili zaradi neodločnosti ali politične razklanosti, daljše obdobje v prihodnje nobenega državnega praznika ne bomo več mogli praznovati z enako pokončno moralno držo in ponosom. To ni vaša odgovornost, to je moja odgovornost in vseh, ki sprejemamo politične odločitve.

Danes je vaš dan in vaš praznik, ker ste bili in ste kos odgovornosti, ki vam je naložena. Izpolnjujete jo častno. Zato mi ob koncu dovolite, da vam ob čestitkah za vaš praznik izrazim mojo polno podporo in občudovanje. Ostanite vzor tudi vnaprej. Srečno.

Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske v Vojašnici generala Maistra v Mariboru
Foto: Daniel Novakovič/STA