SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Francoske republike Hollande: "Verjamem v Slovenijo"

Pariz, Francija, 17. 4. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na uradnem obisku v Francoski republiki. Prvi dan obiska se je sestal s predsednikom Francoske republike Françoisom Hollandom, v Narodni skupščini Francoske republike pa je nagovoril tudi člane Odbora za zunanjo politiko, zvečer pa bo v muzeju Petit Palais odprl razstavo z naslovom »Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920«.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na uradnem obisku v Francoski republiki.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nagovoru pred polno dvorano Odbora za zunanjo politiko in evropske zadeve je predsednik Republike Slovenije francoske poslance spomnil na strateško partnerstvo med Slovenijo in Francijo, ki ga je še kot predsednik vlade 7. marca 2011 sklenil s predsednikom Francoske republike. Povedal je, da Slovenija želi to partnerstvo razvijati na političnem, gospodarskem in na drugih področjih. Predsednik je v nagovoru predstavil tudi ključne prednostne naloge nove slovenske vlade in izpostavil odločenost za rešitev gospodarske in finančne krize. Poudaril je, da si Slovenija želi nadaljevati in nadgraditi uspešno gospodarsko partnerstvo s Francijo, ki je peti največji poslovni partner z obsegom blagovne menjave, ki je leta 2012 znašal 2.1 mrd EUR. Predsednik je članom odbora predstavil tudi idejo oživitve procesa Brdo, s katero bo poskušal, skupaj z voditelji iz regije Zahodnega Balkana in EU, nasloviti pereča vprašanja držav Zahodnega Balkana, s čimer bi vzpostavili primeren podij za dialog med državami Balkana v smeri sprave, ki je nujna za zagotovitev prihodnosti v Evropski uniji. Nagovoru predsednika je sledila živahna razprava s člani odbora, ob kateri so se sogovorniki strinjali, da imata obe državi veliko skupnih interesov in številne še ne izkoriščene potenciale, ki jih je mogoče najbolje uresničiti ravno na podlagi strateškega partnerstva. Kljub resnim izzivom s katerimi se trenutno sooča tudi Francija, je bilo zaznati izjemno zanimanje francoskih poslancev o Sloveniji in o slovenskih stališčih do globalnih vprašanj kot so prihodnost Evrope in bančne unije, svetovna gospodarska kriza itd. Predsednika sta izpostavila tudi pomen solidarnosti med državami članicami EU.

Popoldne se je predsednik republike sestal z gostiteljem uradnega obiska, predsednikom Francoske republike Françoisom Hollandom. V konstruktivnem pogovoru sta predsednika spregovorila predvsem o nadgradnji strateškega partnerstva, ki sta ga leta 2011 podpisali Republika Slovenija in Francoska republika in o gospodarskem sodelovanju med državama, kjer je predsednik republike izpostavil, da je največja tuja neposredna investicija v Sloveniji ravno francoska - Revoz. Slovenski predsednik je francoske partnerje povabil k investiranju v Slovenijo. Izrazil je prepričanje, da je Slovenija v realnem času sposobna sama rešiti svoje težave. Predsednika sta spregovorila tudi o aktualnih evropskih temah povezanih s prihodnostjo Evropske unije, krepitvijo ekonomske in monetarne unije, širitvijo Evropske unije na države Zahodnega Balkana ter aktualnih mednarodnih temah, kot so razmere v Siriji in Maliju. Dogovorila sta se tudi za sodelovanje pri spodbujanju političnega dialoga v regiji Zahodnega Balkana.

V izjavi za medije je francoski predsednik povedal, da zaupa v Slovenijo in verjame, da bo realizirala napovedane ukrepe za izhod iz krize. Dodal je še, da se bo z veseljem odzval vabilu slovenskega predsednika, da še letos obišče Slovenijo.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na uradnem obisku v Francoski republiki - srečanje s predsednikom Francoske republike.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Uradni obisk predsednika republike Boruta Pahorja bo prispeval tudi k prepoznavnosti in promociji slovenske kulture v Francoski republiki, saj bo nocoj predsednik republike Borut Pahor v muzeju Petit Palais odprl razstavo z naslovom »Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920«. S to razstavo se bo slovenska Narodna galerija prvič predstavila v tujini v tako velikem obsegu in v tako pomembnem muzeju.

Drugi dan delovnega obiska se bo predsednik republike udeležil delovnega zajtrka z eminentnimi francoskimi in slovenskimi gospodarstveniki, ki ga v okviru uradnega obiska organizira združenje MEDEF, nato pa se bo udeležil otvoritvene slovesnosti pred t.i. »Eko hišo P.A.T.H. by Starck with Riko« in se pred odhodom sestal s predsednikom Narodne skupščine Claudom Bartolonom.