SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pogovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za oddajo Politično s Tanjo Gobec

Ljubljana, 26. 4. 2020 | intervjuji

Pogovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za oddajo Politično s Tanjo Gobec o aktualnih zadevah.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v oddaji Politično o vladnih ukrepih v času epidemije in demokratičnem nadzoru nad njimi, o zadnji aferi pri nabavah zaščitne opreme, podpori policijskim pooblastilom za vojsko, obiskih domov za ostarele in jutrišnjem prazniku, dnevu upora proti okupatorju.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/politicno-s-tanjo-gobec/174688863

Pogovor predsednika Pahorja za oddajo Politično s Tanjo Gobec
Foto: UPRS

Tanja Gobec: Dober večer gospod predsednik.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Dober večer.

Tanja Gobec: Ko sva se nazadnje pogovarjala decembra, se pravi pred nekaj meseci, sva imela teme spremembe volilnega sistema, vizija takrat še Šarčeve vlade, le nekaj mesecev je minilo pa take spremembe. Kako enormne po svetu so po vašem?

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Spremembe bodo velikanske, na koncu bomo sicer zmagali, a sedaj smo še zelo na začetku.

Tanja Gobec: Državljani, zdi se oziroma kažejo številke, da smo zelo odgovorno sprejeli naložene ukrepe, vaša ocena?

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Izkoriščam vnovič priložnost, da izrazim velikansko občudovanje do ljudi, ki so bili v tako kratkem času pripravljeni sprejeti tako velike spremembe glede njihovega življenjskega stila. Vedeli so, da gre za njihovo zdravje, toda varovali so tudi zdravje drugih, pokazali smo sijajno solidarnost in gre za en duh časa, ki so mu dali ljudje močan pečat.

Tanja Gobec: Če greva k aktualni zadnji aferi, tako rekoč s sumom vojnega dobičkarstva pri zaščitni opremi. Vem da boste rekli organi pregona naj naredijo svoje in seveda tako tudi bo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Naj najprej rečem, da mi je čisto človeško žal, da se je to zgodilo, ker je to vrglo neko senco na sicer odlično ravnanje vlade in državnega zbora v teh recimo temu posebnih razmerah, tako vlada kot državni zbor, vsak na svoj način sta se sijajno izkazala. To je bil dober obraz slovenske politike dokler se ni prikradla ta senca dvomov, da bi se kdo utegnil ali osebno okoriščati ali ravnati v nasprotju z nekaterimi temeljnimi, zakonskimi in drugimi predpisi. Počakajmo torej na preiskavo, ki jo bo naredila najprej vlada, zanašam se tudi na nepristransko preiskavo tako ustanov politične kot tudi pravne države.

Tanja Gobec: Ste o tem morda govorili s predsednikom vlade? Vendarle gre za delo te vlade.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Ne, po oddaji Tarča se o tem nisva pogovarjala, sva imela pa dolg razgovor dan pred.

Tanja Gobec: Ocenili ste ne prvič, da so ukrepi te vlade, da vlada v tej epidemiji spopadov s korona virusom deluje dobro, torej se vam zdijo ukrepi sorazmerni s stanjem, številkami?

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Torej priročnika za ravnanje v tej krizi nima nihče in skoraj da ni nikogar vključujoč Singapur ali Južno Korejo, ki veljajo za zgleden primer, za katere bi lahko rekli, da niso naredili nobene napake. Priročnika torej za ravnanje v teh razmerah ni bilo, treba je bilo upoštevat celo vrsto okoliščin in v teh okoliščinah se mi zdi je slovenska vlada izbrala dobro strategijo, učinkovito, Slovenija je tudi sedaj po mesecu in pol trajanja te krize v vrhu držav po učinkovitosti spopadanja s širitvijo korona virusa. Rad bi nekaj opozoril, danes se ustvarja vtis kot da smo praktično na izteku te zdravstvene krize, to ni res, najprej ni zdravila, ni cepiva pa tudi prekuženosti ni, to pravim zato, ker se tudi v politiki začenja vračat občutek, da se pravzaprav znova soočamo s čisto običajnimi političnimi razmerami kjer vlada dela svoj posel, opozicija pa čisto svoj posel in da tukaj mora vladat neka napetost, še vedno menim, da mora vladat ob tej napetosti in spoštovanju vseh demokratičnih procedur neko sodelovanje. Potrebujeta vlada in državni zbor, potrebujeta eden drugega, mora vladat v politiki neko tovarištvo, če ta beseda ni, ni preveč.

Tanja Gobec: Bitka z epidemijo v tem času, gospod predsednik, vas je kdaj zaskrbelo da se utegne nižati demokratični standard, malo bolj policijska država ali pa pot proti policijskih državi, vas je to zaskrbelo?

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Ne moram reč, da nikoli ne, kot se spomni javnost sem že na inavguraciji kandidata za mandatarja gospoda Janeza Janše omenjal pravzaprav celoten svoj uvod, potrebo po tem, da se ne glede na razmere, takrat še nismo da bodo tako zaostrene, ohranja demokratični standardi, od svobode tiska, do svobode govora, do vloge parlamenta, opozicije, vlade, institucij pravne države. Mislim, da je Slovenija glede tega kar dobro opravila svojo nalogo, tam je v enem trenutku nastal en velik problem, ki smo ga ne da bi javnost to dobro opazila imenitno rešili. Nismo šli po krajši poti do razglasitve zakona o ukrepih za gospodarsko in socialno obnovo po širjenju korona virusa, ampak smo ubrali striktno legalno pot, to je bila takrat zelo težka situacija, dobro smo jo premislili in primerno ukrepali.

Tanja Gobec: Tudi Ustavno, ustavni pravniki so svoje prispevali, so opozorili. Omenili ste nadzor medijev, seveda to je naša vloga, v depeši slovenske vlade smo bili predstavljeni z zelo slabimi nameni, s komunističnimi tako rekoč, vaš pogled.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Dejal sem takoj, da se mi je zdelo to najprej predvsem nepotrebno, da je bil spodrsljaj, spodrsljaj v tem smislu, da je Urad vlade za komuniciranje v imenu vlade na portal sveta Evrope objavil kot odgovor na eno izmed pisem. Odgovor, ki ga je mogoče razumet kot pristranskega, v enem strogem, političnem jeziku. To ni bilo potrebno in ni bilo koristno zato, ker sem ves čas kot predsednik republike, tudi danes vztrajal pri tem, da osredotočimo, fokusiramo našo pozornost na reševanje zdravstvene krize. Prihaja socialna in gospodarska kriza, prihaja tudi politična negotovost, dajmo se držat tistih tem, ki itak sprožajo različne odzive. Saj poglejte, rekel sem tudi državni zbor je odlično opravil svoje delo, opozicija je znala izbrat med ukrepi, ki jih je predlagala vlada v prvem paketu korona virusa, med tistimi, ki so pomembni in tistimi, ki niso nujno pomembni in tiste izločila. Vsi so dobro opravili svoje delo, ker smo bili osredotočeni. Take stvari kot je taka depeša to osredotočenost nekoliko zmanjšuje, v tem smislu menim, da je bil
to spodrsljaj.

Tanja Gobec: Vojska že pomaga policiji na meji, gospod predsednik, zakaj na nek način navijate za to,da bi dobila vojska tudi policijska pooblastila.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Iz dveh razlogov. Najprej menim, da moramo v teh razmerah, ki kot rečeno še zdaleč niso za nami, ta kriza se bo stopnjevala. Moramo dobro, pravilno, modro, preudarno razmeščat naroden resurse. Ker je policija bolj potrebna v notranjosti, ker je del policije tudi doma zato, da je zaščiten pred širjenjem korona virusa in mora drugi del toliko bolj opravljat svoje naloge, se predlagal, da gre vojska in opravlja policijsko delo z njihovimi pooblastili. Drugič, danes nimamo večjega števila prehodov ilegalnih migracij, toda zdaj ko bodo popuščali ukrepi torej strogega omejevanja gibanja, se bo število ilegalnih migracij povečalo. Hočem reč, da moramo dovolj hitro, preudarno razmešati naše narodne resurse in ne pustit, da bi se krize zgostile.

Tanja Gobec: Se vam zdi, da v kontekstu te teme, da so se enako angažirali tudi pri tematiki razmer v domovih za ostarele? Vemo, da so tam žarišča pravzaprav okužb, pričakovalo se je, da boste tudi na to temo kaj rekli, morda tudi kaj svetovali, če ste recimo pri vojski se vključili.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Pravzaprav je to verjetno eno mojih najbolj med ljudmi znanih ravnanj, bil sem prvi, ki je obiskal domove za starejše.

Tanja Gobec: Ampak to so obiski gospod predsednik.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Ja, ja, obiski v katerih so bila sporočila in potem tudi moja opozorila pristojnih na vladi, vključno s pristojnimi ministri. Jaz sem bil med prvimi, ki so jim, ki so mu direktorji in pristojno osebje zdravstveno zaupalo, da se zgoščajo težave pri odhodu bolnih, torej obiskovalcev, stanovalcev v domovih za starejše v bolnišnice, na to sem dovolj zgodaj opozoril. Da so domovi za starejše v javnosti zelo stigmatizirani kot žarišča okužb, tudi na to sem opozoril. Da pričakujejo neko elementarnost, eno elementarno pozornost in da so je veseli. Ko sem jaz dobil pismo predsednice Srebrne niti in ko sem vprašal direktorja zavoda ali menijo, da je to kar počnem narobe ali prav, so vsi v en dah rekli to je prav in prosim vas predsednik nadaljujte, tako bom tudi počel.

Tanja Gobec: Govorite o kritikah, kritikah teh vaših obiskov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Tako. Tako. Mislim, da sem ravnal prav, ne samo da sem obiskoval dome za starejše, naj vam povem od prvega do zadnjega obiska sem obiskoval tiste, ki so bili nekako na margini recimo družbenega zanimanja ali pa kako bi rekel ene čisto človeške solidarnosti, kritike celo. Obiskal sem tudi dome z ljudmi s posebnimi potrebami, na njih se pravzaprav dolgo čas nihče ni spomnil. In druge. S tem mislim nadaljevat, mislim, da je to moje delo, če ne bomo dovolj solidarni s tistimi, ki jih je kriza najbolj prizadela, potem ne vem s kom naj izražamo eno solidarnost. Ne nazadnje poglejte tudi javnost je pozdravila kot plemenito, če je domove za starejše obiskal kakšen glasbeni ansambel, češ da je s tem popestril starejšim njihov dan. Zmotilo pa jih je, če sem jaz nagovoril, zelo so bili zadovoljni, da je predsednik prišel tja jih nagovoril, jim dal nekaj spodbudnih besed, to vam garantiram.

Tanja Gobec: Gospod predsednik za konec, jutri je praznik, dan boja proti okupatorju, seveda v drugačnih razmerah, je Slovenija na razpotju in kje jo vidite v prihodnjih letih?

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Tako kot je bil sredi prejšnjega stoletja svet na razpotju je na nek način drugače tudi danes, od tu vodita dve poti, ena po demokratični poti in z mirnim reševanjem spora, in druga po poti avtokracije in z uporabo sile. Upam, da se bo cel svet, vključno z nami, odločil za demokracijo in njeno reševanje sporov. Absolutno sem prepričan, da je za prihodnost Slovencev bistveno, da ohranimo demokracijo, ta nas je pripeljala do samostojne države in ta nas bo tudi ohranila.

Tanja Gobec: Ostaniva pri teh željah, gospod predsednik, lepa hvala za pogovor in ostanite
zdravi.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: Ja, vse najboljše. Srečno.