SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor gostil predstavitev postavitve Spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju RS

Ljubljana, 16. 4. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Veliki dvorani Predsedniške palače gostil predstavitev postavitve Spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Republike Slovenije. Predsednik je uvodoma povedal, da daje projektu postavitve spomenika velik pomen, saj je to še en korak k spravi. »S spravo je najbrž tako, kot je z resnico in pravico. V celoti je nikoli ne dosežemo ali uresničimo, smo pa moralno dolžni, da se za to trudimo. To nas dela bolj humane, bolj človeške - kot posameznike in kot skupnost«, je dejal predsednik in nadaljeval z mislijo, da je tudi sprava v veliki meri stvar trdne volje posameznika oziroma družbe, da pa je v nekem smislu naša moralna dolžnost. Predsednik Pahor je še nagovor sklenil z besedami Otona Župančiča, ki bodo zapisane na spomenik: "Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt."

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor gostil predstavitev postavitve Spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Republike Slovenije
Foto: Daniel Novakovič/STA

Sledila je vsebinska predstavitev projekta, ki jo je v imenu avtorjev izvedel arhitekt Rok Žnidaršič iz arhitekturnega ateljeja Medprostor in povedal, da spomenik razumejo kot posvečen prostor pietete in ne kot objekt. Izpostavil je simbolnost lokacije na Kongresnem trgu, ki je po njegovem izjemno močna, saj gre za mesto v osrčju prestolnice, in hkrati za povsem nov prostor, namenjen novemu začetku.

V imenu ocenjevalne komisije za izbor projektne rešitve je predsednik komisije Aleksander Ostan podal kratko utemeljitev izbora in pri tem poudaril, da država mora prevzeti odgovornost in skrb, da v duhu prastarega principa, da pokoplješ svoje mrtve, v prestolnici postavi spomenik vsem žrtvam - novi spomenik bo na nek način reprezentativni pomnik temu univerzalnemu spominu. Dodal je, da se s tem aktom ne sme končati vseh drugih procesov raziskovanja in obeleževanja grobišč: "Spomenik ne sme biti razumljen kot nadomestilo ali zaključek procesa raziskovanja in obeleževanja na terenu", je še opozoril. Tudi iz tega razloga se mu zdi še posebej pomembno, je menil Ostan, da je prav predsednik republike, ki tudi sicer simbolno in dejansko združuje ljudi, ta projekt vzel pod svoje okrilje. S simbolnega vidika namreč spomenik s svojima dvema monolitoma ne pričuje podobe razdvojenosti naroda, ampak seže globlje - govori o dveh subjektih, dveh bratih, ki sta izšla iz istega telesa in se po poti simbola ponovno združujeta, kajti ta spomenik je v temelju povezan.

Zaradi pomena dogodka je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar prekinil potek seje Vlade RS ter se z ministricami in ministri Vlade Republike Slovenije in državnimi sekretarji udeležil predstavitve. Med gosti so bili tudi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, predsednik SAZU prof. dr. Tadej Bajd, podžupan Mestne Občine Ljubljana prof. Janez Koželj, predsednik Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jože Dežman, člani ocenjevalne komisije za izbor projekta in drugi.

Naj spomnimo, da so na srečanju štirih predsednikov v Predsedniški palači decembra 2014 predsednik republike, predsednik državnega zbora, predsednik vlade in predsednik državnega sveta podprli dejavnosti, potrebne za postavitev spomenika, kot določa Zakon o vojnih grobiščih. Naročnik javnega natečaja za izbiro spomenika je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je tudi v nadaljevanju dejaven skrbnik postopkov za izvedbo projekta.