Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor počastil 70. obletnico izida prve številke Primorskega dnevnika, časnika Slovencev v Italiji

Ljubljana, 11. 5. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob 70. obletnici izida prve številke Primorskega dnevnika, časnika Slovencev v Italiji, sprejel predstavnike Primorskega dnevnika in predsednika obeh krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Sprejema so se udeležili Bojan Brezigar, predsednik upravnega odbora, Jure Kufersin, predsednik zadruge, Dušan Udovič, odgovorni urednik, Pavlo Mahorčič, direktor, ob njih pa še predsednik SKGZ Rudi Pavšič in nedavno izvoljeni predsednik SSO Valter Bandelj.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob 70. obletnici izida prve številke Primorskega dnevnika, časnika Slovencev v Italiji, sprejel predstavnike Primorskega dnevnika in predsednika obeh krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predstavniki Primorskega dnevnika so predsedniku predstavili delovanje dnevnika in težave, s katerimi se soočajo ob reformi zakona o založništvu v Italiji. Predsednik republike Pahor je potrdil pomen pisane slovenske besede za slovensko narodnostno manjšino v Italiji in obljubil, da bo tudi v prihodnje po svojih močeh Primorskemu dnevniku pomagal. Povedal je, da sta o pomenu Primorskega dnevnika govorila tudi s predsednikom Italijanske republike Mattarello, in da bo problematiko dnevnika spremljal tudi v prihodnje ter jo izpostavljal v vseh svojih stikih z visokimi predstavniki Italijanske republike. Predstavniki Primorskega dnevnika so pohvalili angažma in skrb predsednice Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine ge. Serracchiani pri zagotavljanju sredstev za izdajanje Primorskega dnevnika.

Primorski dnevnik, ki je prvič izšel 13. maja 1945 v komaj osvobojenem Trstu, je edini slovenski dnevnik v Italiji. Je pomemben dejavnik povezovanja slovenske narodne skupnosti v Italiji in izraz močne volje Slovencev v Italijanski republiki, da ohranijo svoj časopis po hudi krizi leta 1997, ki je sledila propadu Tržaške kreditne banke. Osrednja redakcija časopisa je v Trstu, poleg dodatne redakcije v Gorici ima Primorski dnevnik še dopisništvi v Čedadu in Celovcu, na spletu pa deluje od leta 1998.